Oprettet: 24-04-2018

Udbytteregistrering på finsnitteren kræver omhu

Udbytteregistrering på finsnitteren er smart, men kræver disciplinerede chauffører og jævnlig kalibrering. Det er erfaringerne fra Tjele Maskinstation.


Lis Sidelmann og Bjarne Skydt fra Tjele Maskinstation ved, at det kræver en indsats for at få succes med udbytteregistrering fra finsnitteren.

Stadig flere maskinstationer tilbyder automatisk udbytteregistrering på finsnitteren.

Det er et fantastisk redskab til at få overblik over grovfoderhøsten.

Men det er også et system, der kræver en indsats fra såvel den enkelte snitterchauffør som fra maskinstationens ledelse. Det erfarer man på Tjele Maskinstation, der investerede i en Claas 960 finsnitter med både udbyttemåler og NIR-sensor i 2017.

Kalibrerer efter hvert slæt

I investeringsåret lagde de et stort arbejde i at sætte sig ind i systemerne og kontrollere det automatiske udstyr. En kontrol, der blandt andet har påvist, at NIR-sensoren skal kalibreres efter hvert græsslæt og før majssæsonen, og ikke blot én gang om året, som var udgangspunktet fra forhandlerens side.

- Det var vigtigt for os selv at vide, om det var et system, der virkede. Det er også derfor, vi har lagt så megen energi i at kontrollere det. Og derfor tilbød vi i 2017 udbytteregistrering i græssæsonen uden at tage ekstra for det. Men fra majssæsonen 2017 har vi taget betaling for automatisk udbytteregistrering og her i 2018 lægger vi det ind i den faste time- og hektarpris, fortæller Lis Sidelmann, der sammen med sin mand Bjarne Skydt driver Tjele Maskinstation.

Chaufføren er den afgørende brik

En anden væsentlig erfaring, Tjele Maskinstation har gjort sig i opstartsåret er, at det kræver en indsats fra ledelsens side at engagere snitterchaufførerne i det vigtige men uvante registreringsarbejde. Lis Sidelmann påtog sig opgaven med grundig instruktion af chaufførerne, ligesom hun har lagt stor vægt på at præsentere dem for resultatet, så de erfarer, at deres indsats rent faktisk blev til noget godt, som kan bruges fremover.

Skepsis er vendt

Tjele Maskinstation tog beslutningen om at tilbyde automatisk udbytteregistrering efter at flere kunder efterspurgte det. Det er dog ikke alle kunder, der har kunnet se lyset i første omgang.

- Vi har oplevet en vis skepsis over for udbytteregistrering fra vores kunder. Måske fordi de har hørt fra andre landmænd, hvor der ikke har været det bedste resultat. Men vi kan også mærke, at deres skepsis er vendt efter at de har fulgt med i vores kontrol, og vi har kunnet fremvise de gode resultater sort på hvidt, fortæller Lis Sidelmann.

Lis Sidelmann fortæller, at de har brugt rigtig mange ressourcer på at få det hele til at fungere.

- Men det betyder også, at vi nu har et gennemkontrolleret system og nogle super engagerede medarbejdere. De ved præcis, hvad de har med at gøre, og hvor vigtigt det er at være disciplinerede, lyder det fra maskinstationsfruen i Tjele.

Læs også:
Maskinstation: I kommer aldrig til at fortryde udbyttemåling

Den digitale motorvej 2017

Sidst bekræftet: 10-04-2019 Oprettet: 24-04-2018 Revideret: 24-04-2018

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 7 - 2020
Fokus på grovfoderprisen blev kickstartet i gårdrådet; Etabler det bedste såbed til majs; Korrekt kvælstof og startgødning ...
03.04.20
Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20

Læs også