Kvæg

Case: Vi har kæmpe succes med at fasefodre vores goldkøer

Efter tre år med fasefodring af goldkøerne er kodødeligheden faldet til et minimum hos André Katers. Han har også fået bugt med ketose, mælkefeber og opstartsproblemer efter kælvning.

Kodødeligheden er faldet med ca. 3 pct., ketose og mælkefeber forekommer stort set ikke, og turen tilbage til mælkeproduktionen er hurtig og stabil. Sådan er situationen hos mælkeproducent André Katers efter godt tre år med fasefodring af goldkøer.

”Fasefodring er en kæmpe succes. Vi er helt nede på en dødelighed på 2 pct. Kunne jeg skrive under på en aftale om blive liggende på det niveau resten af min karriere, gjorde jeg det med det samme. For jeg kan kun sige, at vi har meget positive erfaringer med fasefodring,” understreger André Katers, der har 350 holstein.

Færre bekymringer med følgesygdomme efter kælvning

Han kan ikke se nogle ulemper ved at lave to separate foderrationer til køer i den tidlige goldperiode (Far-OFF) og den sene goldperiode (Close-UP) i stedet for en fælles ration til goldkøer.

''Vi bruger et kvarter ekstra om dagen på det, men er til gengæld fri for uforudsigeligheder og opstartsproblemer med køer efter kælvning. Den slags tager mandetimer og giver grå hår pga. ærgrelser,'' siger André Katers.

Den midtjyske landmand gik i gang med fasefodring i april 2016 efter at have døjet med ustabile goldkøer og utallige forsøg på at finde den rette foderration til dyrene.

At ramme den rette balance er nærmest umuligt. Vi var ofte ude for, at køer fik ketose efter kælvning, fordi de havde fået for megen energi i foderet i den tidlige goldperiode. Desuden havde vi problemer med mælkefeber og køer, der lagde sig i kælvningsboksen efter kælvning, fordi der var for lidt energi i foderet. Vi gav dem kalk i et forsøg på at hjælpe dem i gang, men var langt fra sikre på, de blev malkekøer igen,” fortæller André Katers.

Investering i mindre foderblander gav styring over foderrationer

En af grundene til problemerne skyldtes foderblanderen. ”Vi brugte den store blander på 36 kubikmeter, som ikke kunne blande de små portioner til goldkøerne ordentligt. Der lå fx mineraler tilbage på sneglen, når foderet var læsset,” husker André Katers.

I april 2016 købte han derfor en lille Seko-foderblander til 25.000 kr. ”Det var selvfølgelig en ekstra investering, men omvendt er der mindre slid på vores store blander til 700.000 kr., fordi den kører mindre,” siger André Katers og retter blikket mod fordelene ved Sekoen.

”Den kan håndtere små portioner og gør det muligt for os at lave en energifattig ration, som de tidlige goldkøer har brug for, og en ration med høj foderstyrke til køerne, der skal kælve inden for cirka tre uger. Nu er ca. 98 pct. af køerne tilbage i flokken inden for 24 timer efter kælvning. Enkelte skal have en dag eller to ekstra,” siger André Katers.

Fasefodring gav fleksibel fordring og overblik over goldkøer

Et andet plus ved fasefodringen er en øget fleksibilitet. ”En ko med behov for et par ekstra uger som goldet bliver ikke tyk og fed, fordi den får tilpas energifattigt foder. Og så er det meget behageligt at kunne styre dyrenes huld tre-fire uger, før de skal i Close-UP, så de bliver gjort ordentligt klar til at gå i gang med den næste laktation,” forklarer André Katers.

Desuden giver fodring i to faser bedre overskuelighed. ”Vi har typisk omkring 50 goldkøer i alt. Ved at splitte dem op i to hold – typisk med 32 køer i Far-OFF og 18 i Close-UP – kan vi bedre holde øje med hver enkelt ko og dens behov. Fx når det gælder om at flytte dem fra energifattigt foder til høj foderstyrke og få højdrægtige køer over i dybstrøelse en uge før kælvning,” påpeger André Katers.

Vil du vide mere?

Støttet af