Arbejde med LEAN i landbruget
Lean handler om at skabe mere værdi med færre ressourcer. Lean betyder "trimmet" og går ud på at øge produktiviteten gennem effektivisering. Nogen siger, at Lean er sund fornuft sat i system.
Lean handler om at skabe mere værdi med færre ressourcer. Lean betyder "trimmet" og går ud på at øge produktiviteten gennem effektivisering. Nogen siger, at Lean er sund fornuft sat i system.
Lean systemet har rødder tilbage til Toyota fabrikkerne, der i 1960’erne undgik massefyringer ved at ændre produktionstankegangen til det, vi i dag betegner som Lean.
Lean er ikke et fikst og færdigt system, der kan indføres på én gang, men en løbende proces. Målet med Lean er i høj grad at skabe en kultur, hvor både ledere og medarbejdere konstant søger smartere måder at tilrettelægge arbejdet på. Lean principperne går ud på at skabe værdi, mindste spild, skabe flow, møde kundens behov og løbende lave forbedringer. Man anvender udtrykket "Kaizen" om løbende forbedringer. Kaizen stammer fra japansk og betyder "forandring til det bedre".
Den fremtid, der tegner sig for mælkeproducenterne betyder, at det bliver vigtigere end nogensinde at holde omkostningerne nede og at levere en vare af højeste kvalitet. At holde omkostningerne nede kræver effektivitet i alle led af produktionen. En forudsætning for at varer glider ubesværet gennem produktionen er, at varen er af god kvalitet. En vare af høj kvalitet, der møder kundes krav, har ingen spild.
Når man taler om Lean, kan det hjælpe at se på sin bedrift som mindre virksomheder, der handler med hinanden. Varen er ikke kun slutproduktet (mælk), der er også tale om dyr, foder, ydelser osv. F.eks. skal kalvestalden (leverandør) sende sunde kalve (varer) videre til kviestalden (kunden). Et andet eksempel er, at foderlageret (leverandør) skal levere foder (varen) af en kvalitetsmæssig sammensætning, der kræves af koen (kunden). Koen (leverandør) kvitterer med mælk (varen), der kan opsamles i tanken (kunden).
Hvis varerne, der sendes rundt internt på bedriften, ikke har den kvalitet, som modtageren kæver, nedsættes effektiviteten, og det koster penge. Man har brugt tid og penge på at producere en vare af ringe kvalitet, som kunden skal investere mere tid og flere penge i for at kunne bruge.
Lean bygger på følgende 5 principper:
Alle Lean værktøjer arbejder med at fjerne spild fra produktionen og der igennem at øge effektiviteten. I Lean arbejdes der med 8 spildtyper. Der kan selvfølgelig være situationer, hvor det ikke er muligt at fjerne alt spild. Her arbejder Lean med forbedringer således, at man finder de bedste løsninger og får det bedste ud af det, der er muligt.
Emneord