Q-feber

Q-feber er en sygdom, der skyldes infektion med bakterien Coxiella burnetii. Infektionen påvises i dag hyppigere hos både dyr og mennesker her i landet og mange steder i udlandet end før i tiden. Tidligere blev infektionen betragtet som en sjældenhed i Danmark, og man mente, at mennesker typisk blev smittet under ophold i udlandet. Imidlertid betød indførsel af en ny forbedret laboratorietest, at man blev klar over, at infektionen tilsyneladende var mere udbredt. Dette har også givet øget fokus på sygdommen, hvilket igen har medført at flere bliver undersøgt for infektionen.

En stor undersøgelse i 2008 viste imidlertid, at infektionen er vidt udbredt i de danske kvægbesætninger. Dette har givet øget fokus på sygdommen som bl.a. har resulteret i, at der rent faktisk diagnosticeres Q feber hos flere personer med relation til kvægbesætninger end i den øvrige befolkning.
De fleste dyr viser ingen symptomer på smitte, men danner blot antistoffer. Får og geder er mere følsomme overfor sygdommen end kvæg, og hos disse dyr kan der ses aborter i større antal.

De fleste mennesker som smittes oplever heller ikke symptomer, De som gør, vil oftest opleve influenza-lignende symptomer. 

Kort og godt om Q-feber

 

 Artikler

Nye artikler

Ansvarlig

Kvæg
Specialkonsulent

Erik Rattenborg

Sundhed og produktion