Økologi

Reducer din klimapåvirkning med en RISE-analyse

Landbruget KAN reducere sin klimapåvirkning. RISE analysen giver overblik og viser vejen for din bedrift.

På bedriftsniveau er der en række tiltag, man kan foretage for at arbejde hen imod det endelige mål - at være klima neutral.

Du kan bl.a. kompensere for de uundgåelige emissioner fra husdyrenes fordøjelse og jordens nedbrydning af kulstof ved at fiksere kulstof. Fiksering af kulstof kan opnås med de rette afgrødevalg i sædskiftet eller ved tilplantning af jorde uden afgrøder.

Yderligere kompensation kan opnås ved grøn energiproduktion (f.eks. vind, biogas), som kan erstatte fossilt energiforbrug, eller ved at reducere energiforbruget ved at vælge el i stedet for diesel.

FARMDROID er et eksempel på en solcelledrevet markrobot, der ikke bruger diesel. Foto: Gustav Bech

For at kunne sætte målrettet ind er det en god ide at vurdere energiforbruget og klimapåvirkningen på bedriften, hvilket kan gøres på forskellige måder.

RISE-analysen giver overblik

Med RISE bæredygtighedsanalysen får du et overblik over, hvor og hvor meget man kan påvirke emissionerne, og hvor du kan foretage ændringer både mht. energiforbruget og kvælstofbalancen på bedriften.

RISE vurderer energiforbruget efter konkrete målinger af el, diesel, og andre energikilder, som så modregnes af eventuelle energiproduktioner fra biogas, sol eller vind. Energiforbruget konverteres derefter til CO2 produktion.

Klimagas emissionerne beregnes ud fra kvælstofbalancen på bedriften, husdyrenes metan emission, husdyrgødningens lagring og udbringning, samt kulstofbalancen i jorden baseret på afgrøder og kulstof bindende tiltag.

Alle klimagas emissionerne konverteres til CO2-equivalenter, og herefter beregnes hvad emissionsniveauet er pr. ha eller pr. produceret produkt. Måleenheden pr. ha er vigtigt fordi klimapåvirkningen er et verdens omspændende problem, og hvis Paris-aftalen for en maksimal temperaturstigning af 2 grader skal opnås, er det vigtigt, at alle lande er solidariske. Der kan beregnes, hvor meget landbrugsjord der er på verdensniveau, og hvad emissionen må være pr. ha for at undgå yderligere temperaturstigning.

Det er også vigtigt at måle klimapåvirkning pr. produktenhed, bl.a. for at kunne vælge den produktionsmetode af fødevarer, der har den mindste klimapåvirkning.

 

Emneord