ærter på en mark

Planter

KlimÆPro - afslutningskonference

For at markere afslutningen på KlimÆPro-projektet, inviterer vi til afslutningskonference, hvor vi præsenterer de nyeste resultater og perspektiver på klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer – med særligt fokus på danske ærter.

Startdato/Slutdato
08. oktober 2025

Pris
Gratis

Tidspunkt
09:30 - 14:00

Tilmeldingsfrist
06. oktober 2025

Program og tilmelding

Hvordan bliver danske ærter fremtidens klimavenlige proteinkilde?

På dagen kan du bl.a. få indsigt i arbejdet med nye sorter, smagskvalitet og proteinpotentiale og opleve nye smagsindtryk, når eleverne fra Kold College tryller med ærter i bagværk. 

Program

Kl. 09.30: Ankomst og registrering

  • Kaffe og morgenbrød

Kl. 10.00: Velkomst og introduktion til projektet
v. Eva Bräuner Sørensen

Kl. 10.15: Perspektiver på en dansk produktion af bælgfrugter som proteinkilde
v. Christina Tønner Lisdorf

  • Hvordan kan bælgfrugter blive en central proteinkilde i en mere bæredygtig fremtid? Christina, projektleder i Bælgfrugtspartnerskabet, deler sine visioner og erfaringer.

Kl. 10.35: Field trial learnings and future perspectives on pea breeding
v. Muhammad Ahsan Asghar og Søren Thorndal Jørgensen

  • Hvad sker der, når et væld af ærtesorter testes i marken? Få indblik i resultaterne fra forsøgsdyrkninger hos Nordic Seed og AU – og hør om mulighederne i fremtidens forædling.

Kl. 11.05: Pause

Kl. 11.25: Functionality of pea protein isolates
v. Mario Martinez-Martinez

  • Fra mark til ingrediens: udvalgte ærtesorter er fraktioneret til proteinisolater, stivelse og fibre – og sat på prøve i en ekstruderingsproces. Oplev potentialet i nye funktionelle ingredienser.

Kl. 11.45: Betydningen af LOX og saponiner i ærter
v. Trine Kastrup Dalsgaard

  • Hvorfor har nogle ærteprodukter en ubehagelig afsmag? Lær om LOX-aktivitet og saponiner – og hvordan man kan skrue ned for de uønskede smagsnoter.

Kl. 12.05: Ærtesorters betydning for den sensoriske kvalitet af det færdige produkt
v. Caroline Lindow Agerschou

  • Kan man overhovedet smage forskel på forskellige ærtesorter? Caroline præsenterer resultaterne fra de sensoriske analyser i projektet.

Kl. 12.30: Frokost

Kl. 13.15: Elevernes bud på fremtidens fødevarer med ærteprotein
Præsentation og smagsprøver i bageriet, Kold College

  • Se og smag på produkter med ærteprotein udviklet af elever på Kold College, og hør om hvordan de har arbejdet med ingredienserne.

Kl. 14.00: Afrunding og tak for i dag

Læs mere om KlimÆPro

Vil du vide mere?

Støttet af