Hvordan bliver danske ærter fremtidens klimavenlige proteinkilde?
På dagen kan du bl.a. få indsigt i arbejdet med nye sorter, smagskvalitet og proteinpotentiale og opleve nye smagsindtryk, når eleverne fra Kold College tryller med ærter i bagværk.
Program
Kl. 09.30: Ankomst og registrering
Kl. 10.00: Velkomst og introduktion til projektet
v. Eva Bräuner Sørensen
Kl. 10.15: Perspektiver på en dansk produktion af bælgfrugter som proteinkilde
v. Christina Tønner Lisdorf
- Hvordan kan bælgfrugter blive en central proteinkilde i en mere bæredygtig fremtid? Christina, projektleder i Bælgfrugtspartnerskabet, deler sine visioner og erfaringer.
Kl. 10.35: Field trial learnings and future perspectives on pea breeding
v. Muhammad Ahsan Asghar og Søren Thorndal Jørgensen
- Hvad sker der, når et væld af ærtesorter testes i marken? Få indblik i resultaterne fra forsøgsdyrkninger hos Nordic Seed og AU – og hør om mulighederne i fremtidens forædling.
Kl. 11.05: Pause
Kl. 11.25: Functionality of pea protein isolates
v. Mario Martinez-Martinez
- Fra mark til ingrediens: udvalgte ærtesorter er fraktioneret til proteinisolater, stivelse og fibre – og sat på prøve i en ekstruderingsproces. Oplev potentialet i nye funktionelle ingredienser.
Kl. 11.45: Betydningen af LOX og saponiner i ærter
v. Trine Kastrup Dalsgaard
- Hvorfor har nogle ærteprodukter en ubehagelig afsmag? Lær om LOX-aktivitet og saponiner – og hvordan man kan skrue ned for de uønskede smagsnoter.
Kl. 12.05: Ærtesorters betydning for den sensoriske kvalitet af det færdige produkt
v. Caroline Lindow Agerschou
- Kan man overhovedet smage forskel på forskellige ærtesorter? Caroline præsenterer resultaterne fra de sensoriske analyser i projektet.
Kl. 12.30: Frokost
Kl. 13.15: Elevernes bud på fremtidens fødevarer med ærteprotein
Præsentation og smagsprøver i bageriet, Kold College
- Se og smag på produkter med ærteprotein udviklet af elever på Kold College, og hør om hvordan de har arbejdet med ingredienserne.
Kl. 14.00: Afrunding og tak for i dag
Læs mere om KlimÆPro