Folketinget har fremsat et nyt lovforslag om sygedagpengesystemet på baggrund af en aftale mellem regeringen og forligspartierne, der betyder, at alle sygemeldte ikke bør mødes af samme krav og regler.
Forslaget indeholder 3 fokusområder:
- større målretning mod den enkelte borgers behov
- mere værdighed i mødet med systemet
- mere smidighed i samarbejdet mellem kommunen og praktiserende læger.
Blandt lovforslagets initiativer fremgår først og fremmest, at unødvendige samtaler på jobcentret skal fjernes for sygemeldte, der har et arbejde at vende tilbage til, hvis deres sygdomsforløb er ukompliceret. Det betyder bl.a., at kravet om afholdelse af mindst fire samtaler de første seks måneder bliver afskaffet for sygemeldte med kortvarige og ukomplicerede forløb. Det svarer til 60.000 færre samtaler om året.
Derudover skal kommunerne have større frihed til at tilrettelægge deres indsats. Det betyder bl.a. en mere fleksibel brug samt sammensætning af rehabiliteringsteams. Kravet om at anvende rehabiliteringsteams efter fire uger i jobafklaringsforløb afskaffes derfor.
Et generelt krav om lægeattest afskaffes i alle sager, der skal behandles i rehabiliteringsteams, herunder ressourceforløb, førtidspension, fleksjob mv.
Kommunerne kan undlade opfølgning efter første opfølgningssamtale for sygemeldte, der vurderes at kunne vende tilbage til sin arbejdsplads inden for 13 uger fra første samtale. Derudover kan kommunen undlade kontakt med arbejdsgiveren i situationer, hvor det vurderes hensigtsmæssigt, at den sygemeldte selv varetager dialogen.
Loven forventes at træde i kraft den 1. januar 2025.