Mark

Natur og vandmiljø

Arealer med høj naturværdi - HNV-score

Det 5-årige tilskud til pleje af græs- og naturarealer er målrettet arealer med høj naturværdi. Der er udviklet et system, hvor naturværdierne på et areal bliver vurderet ud fra et værktøj kaldet High Nature Value – forkortet til HNV.

HNV-kortet viser scoren for naturværdier på alle lysåbne arealer på en skala fra 0 - 13 point. En høj HNV-score er udtryk for høj naturværdi på arealet. 

Prioritering af tilskud til naturpleje 

HNV-kortet er et værktøj til at prioritere tilskud til pleje af de mest værdifulde naturarealer udenfor for de særligt udpegede Natura 2000-områder. 

Inden for de særligt udpegede Natura 2000 områder har Danmark en særlig forpligtigelse over for EU til at sikre at arealerne er i en god stand, derfor bliver tilskud til pleje af disse arealer prioriteret forud for andre arealer uanset arealernes HNV-score. 

Arealers HNV-score fremgår af et kort på Danmarks Miljøportal. Du kan også se HNV-scoren på app’en Beskyttet natur.

Værdifuldt naturareal på Bornholm med en høj HNV-score på 10

Værdifuldt naturareal på Bornholm med en høj HNV-score på 10. Foto: Andrea Oddershede 

Sådan scorer arealer point 

Kortet er opbygget af 14 indikatorer, som hver især fortæller noget om naturværdien på et areal. Et areal kan score enten 0 eller 1 point for hver indikator, og den samlede HNV-score beregnes som summen af de 14 indikatorer. Der kan ikke gives point for både lavbundsareal og skrænt, så et areal kan højst have en score på 13 point. De 14 indikatorer inddeles i 4 kategorier.

Levesteder 

  • Beskyttet natur (§ 3-arealer) 
  • Buffer omkring beskytter natur (§ 3-arealer og 50 m-zone omkring § 3-arealer) 
  • Småbiotoper (arealer i 50 m-zone fra f.eks. levende hegn, skov, diger) 

Driftspraksis 

  • Økologisk drift 
  • Ekstensiv drift (f.eks. MFO-brak og permanent græs) 

Landskab 

  • Nærhed til kyst (arealer i 1 km-zonen fra kysten) 
  • Lavbundsarealer (geologiske lavtliggende arealer) 
  • Skråning/skrænter med en hældning over 15 grader 

Artsfund 

Sådan beregnes HNV

Der er 6 indikatorer for artsfund i området. De udvalgte arter fortæller noget om naturværdien på arealet og er derfor gode indikatorer for om det er arealer med høj naturværdi. De udvalgte arter lever normalt i områder der har været uden for dyrkning i en lang årrække. 

3 point gives for sammensætningen af plantearter. Der opnås 1 point for hver kategori: 

  • Artsmiddelscore på mindst 2,5 
  • Artsmiddelscore på mindst 3,25 
  • Artsmiddelscore på mindst 3,75 

3 point bliver givet for tilstedeværelse af rødlistede- og bilagsarter
Rødlistede arter er plante- og dyrearter, som er sjældne og i fare for at forsvinde eller allerede er forsvundet i Danmark. Alle arter, også almindelige arter, bedømmes på Den danske Rødliste.

Den Europæiske Unions habitatdirektivs bilag II omfatter dyre- og plantearter, hvis bevaring kræver udpegning af særlige bevaringsområder. Bilag IV omfatter dyre- og plantearter, der kræver streng beskyttelse.

Der opnås 1 point for hver kategori af bilags- eller rødlistede arter på arealet: 

  • Mindst 1 Bilag II- eller Bilag IV-art eller rødlistet-art 
  • Mindst 2 Bilag II- eller Bilag IV-art eller rødlistet-art 
  • Mindst 4 Bilag II- eller Bilag IV-art eller rødlistet-art

Eksempel på beregning af artsmiddelscore 

Alle plantearter tildeles artspoint mellem -1 og 7 efter følgende beskrivelse: 

  • 7 point: ekstrem følsom overfor påvirkninger, der forringer naturtilstanden 
  • 6 point: meget følsom 
  • 5 point: følsom 
  • 4 point: lidt følsom 
  • 3 point: hverken følsom eller tolerant 
  • 2 point: noget tolerant 
  • 1 point: tolerant eller svagt begunstiget 
  • 0 point: ikke hjemmehørende i Danmark 
  • -1 point: invasiv art og/eller problemart begunstiget af forringet naturtilstand. 

Se den samlede oversigt over danske plantearters score og baggrunden for tildeling af scoren.

Eksempel på et områdes artsmiddelscore
Middelscoren er et gennemsnit af scoren for alle plantearterne i dokumentationsfeltet. 

Skema over artsmiddelscore

Da arealet har en artsmiddelscore på 3,45, betyder det at området får 1 point for en score på mindst 2,5 og 1 point mere for en score på mindst 3,25, altså 2 ud af 3 mulige point for plantesammensætningen på arealet.

HNV-scoren skal være mindst 5 før der kan søges 5-årigt tilskud til pleje af græs- og naturarealer 

Der kan kun søges tilskud til arealer med en score på minimum 5. Hvis der i en ansøgningsrunde ansøges om flere midler end der er afsat, vil tilskud til arealer uden for de særligt udpegede Natura 2000 områder blive prioriteret efter hvilke arealer der har den højeste HNV-score. 

Det betyder, at selvom et areal har en score på 5 og derfor er berettiget til at søge om tilskud, er det ikke sikkert, at man kan få tilskud. Den højeste score på arealet (som udgør min. 0,1 ha), trækker resten af arealet op på samme score. HNV-kortet er derfor helt afgørende for, om der kan søges tilskud til pleje af græs- og naturarealer udenfor de særligt udpegede Natura 2000-områderne. 

Jo højere HNV-score jo større sikkerhed er der for at få tilskud!

Opdateringer af HNV-kortet 

HNV-kortet opdateres årligt med data, der er indtastet og godkendt inden den 1. december til brug for ansøgningsrunden året efter. Hvis du mener, du har arealer med højere naturværdier eller flere arter, der ikke er registreret, kan du henvende dig til den naturansvarlige myndighed (oftest kommunen, men kan også være Naturstyrelsen). 

Ønsker du, at den naturansvarlige myndighed kommer ud og ser arealet, skal du være opmærksom på, at myndigheden kun kan finde planter i vækstsæsonen, og at der kan være ventetid på et besøg. Det er forskelligt, om kommunerne har ressourcer til at besigtige arealer, men mange kommuner gør en ekstra indsats for at få registreret arter på de arealer, de ved er værdifulde.

Kortet viser kun HNV-scoren på lysåbne arealer, så skove og søer er ikke med på kortet. Artsfund tæller med i HNV-scoren når de er indrapporteret af enten myndigheder, privatfinansierede overvågningsprogrammer eller er blevet kvalitetssikret, hvis det er data indsamlet af frivillige. 

Indberet selv fund af arter 

Man kan selv gøre en indsats for at få en højere artsscore, ved at indberette data vedrørende artsfund (kun for dyr og rødlistede planter) på et areal. Det kan gøres på hjemmesiden fugleognatur.dk eller appen Naturbasen. Det er meget simpelt at indberette en funden art på Naturbasen. Er man usikker på en art, kan man indsende et billede, og få direkte svar fra en ekspert. De indrapporterede data bliver kvalitetssikret af eksperter. Vær dog opmærksom på, at der kan gå langtid fra du har indrapporteret dit fund, til du kan se det på HNV-scoren.

Appen: § 3-natur beskyttet natur 

Få et overblik over HNV, arter, beskyttet natur når du er på arealerne med appen: § 3-natur beskyttet natur.
Med telefonen i hånden kan du søge informationer om din natur, lige meget hvor du står ude på bedriften. Ligesom på Miljøportalen kan du få et overblik over den beskyttede natur, læse artslister for arealerne, samt undersøge HNV-score. 

Appen kan findes i din iTunes App Store eller på Google Play ved at søge på ”beskyttet natur” eller ”Miljøstyrelsen” 

Vil du vide mere?

Støttet af