Kvæg

Med majsvarmeenheder kan du vurdere produktionen i majsmarken

Majsvarmeenheder (MVE) bruges til at vurdere produktionen i majsmarkerne. Du kan beregne antallet af majsvarmeenheder for dine majsmarker ved at vælge postnummer og sådato.

Du kan se beregningen af majsvarmeenheder for dit område ved at vælge postnummer og sådato under figuren. 

Udskrivning:
Hvis du vil udskrive hele siden, kan du klikke på printikonet lige ovenfor til højre på siden.

Sådan beregnes majsvarmeenheder

Majsvarmeenheder (MVE) beregnes efter formlen for Ontario Heat Units:

  • ymax=3,33*(maxtemp-10)-0,084*(maxtemp-10)2 
  • ymin=1,8*(mintemp-4,4) 
  • MVE=(ymax+ymin)/2

Gælder for maxtemp større end 10 grader og mintemp større end 4,4 grader.

Mindst 2400 majsvarmeenheder

Majsvarmeenheder (MVE) bruges løbende i vækstperioden til at vurdere væksten og udbyttemulighederne i majs. Fra såning til midten af oktober skal der for tidlige sorter normalt være mindst 2400 og 2700 majsvarmeenheder for at få majs moden til henholdsvis helsæd og kolbemajs/kernemajs. 

Er antallet af majsvarmeenheder større end normalt, er der mulighed for en tidligere høst og et højere udbytte end normalt. Er antallet af majsvarmeenheder mindre end normalt, er der udsigt til en senere høst og et lavere udbytte og måske en dårligere kvalitet end normalt.

Antallet af soltimer har også betydning

Antallet af majsvarmeenheder giver ikke et entydigt billede af væksten og udbyttemulighederne i majs. F.eks. har antallet af soltimer også betydning. Få soltimer mindsker og mange soltimer øger udbyttemulighederne. 

Til vurdering af hvornår en majsmark er klar til høst, bruges høstprognoserne for helsæd, kolbemajs og kernemajs, som bygger på både temperaturen og globalstrålingen samt sådato og sortens tidlighed. 

 

Emneord

Vil du vide mere?