Jura, Økonomi og ledelse

Generationsskiftet af landbrugsvirksomhed tog en ny drejning

Når strategien for et generationsskifte er lagt, kan der ske uforudsete ting, som kræver villighed til at ændre på sine planer. Det oplevede datteren Christina og faren Torben, der midt i processen måtte skifte retning, da Christina skulle overtage familiens landbrug.

For Christina og Torben var alt planlagt. Christina var klar til at komme videre i arbejdslivet og overtage landbrugsvirksomheden Kallestrup. Men midt i processen måtte de skifte retning på grund af en pludselig opstået skade hos Christina.
– Det har haft store konsekvenser, og det betyder, at vi nu går den stik modsatte vej, fortæller gårdejeren Torben.

Fra udvidelse af landbrugsvirksomhed til neddrosling

Den oprindelige plan om udvidelse af svinestalden er ikke længere mulig. Christina fik en skade i maven efter den sidste fødsel og kan ikke længere udføre hårdt fysisk arbejde. Derfor er produktionen blevet neddroslet siden marts måned 2014, og arbejdsopgaverne er blevet fordelt imellem hende selv og forældrene, så de kan klare driften uden hende:
– Vi neddrosler produktionen. Specialiserer os. Og det er nok til, at min mor og far kan drive gården alene, forklarer Christina.

Hun bidrager selv med sin indkomst som lønmodtager, deltager i det strategiske arbejde og kører økonomidelen.

Når strategien for et generationsskifte er lagt, kan der ske uforudsete ting, som kræver villighed til at ændre på sine planer. Det oplevede datteren Christina og faren Torben, der midt i processen måtte skifte retning.

Det rette fundament for generationsskifte af familiegården

Tilbage står nu for Christina og Torben at beslutte, hvordan den fremtidige drift skal forløbe, og hvordan rollefordelingen bliver mellem dem i ejerskifteprocessen. Men de er enige om, at de skal have en rådgiver ind over.
– Rådgivning omkring ejerskiftet er helt nødvendigt. Økonomi. Konsekvenser. Alt det, der har betydning for os fremadrettet, skal vi være sikre på er belyst, fastslår Torben.

I starten mente han ikke, at det var nødvendigt med en række rådgivningsmøder. Men i dag ser han det som uundgåeligt, fordi tænketiden mellem møderne er givende.
– At gå og arbejde med det inde i sit hoved i måske en måned, det flytter en masse ting. Man bliver meget mere afklaret, tilkendegiver Torben. Sammen med sin datter skal han i gang med at nedfælde visionerne om den fremtidige drift af Kallestrup. 

Emneord

Vil du vide mere?