Økologi

Hamp er en god proteinkilde til økologiske grise

Hamp er en gammel kulturplante og måske en del af løsningen i den svære opgave med at afbalancere aminosyreforsyningen i økologisk svinefoder.

Proteinråvarer, der matcher grisene aminosyrebehov, er en mangelvare. Økologi regelsættet sætter begrænsninger (ingen kemisk forarbejdede råvarer eller syntetiske aminosyrer) og de typisk anvendte råvarer, som f.eks. ærter, raps, lupin m.v. opfylder kun delvist formålet.

For at imødegå underforsyning af aminosyrer accepteres et højt råproteinniveau med risiko for bl.a. diarré til følge. Der er med andre ord brug for en råvare, der kan tilføre aminosyrer i både rette niveau, og det rette indbyrdes forhold.

I tabellen nedenfor ses aminosyreprofilen for henholdsvis sojabønne, rapsfrø, hampefrø.

Protein- og aminosyreindhold angivet i gram pr. 1000 gram vare
Sojabønne Rapsfrø Hampe frø
Litteratur*) InfoSvin 15.7.08 Litteratur*) InfoSvin 15.7.08 Litteratur*) Analyse 2008/2009
råprotein, % 32 37,2 23 17,9 25 22,7
råprotein, gram 320 372 23 179 250 227
lysin 17,3 22,6 14,9 10,7 10,3 7,8
methionin 5,3 4,9 4,6 3,6 5,8 4,9
cystin 5,4 5,2 3,9 4,3 4,1 3,5
treonin 13,5 14,3 11,3 7,9 8,8 7,3
tryptofan 4,1 5,0 3,1 2,2 2,0
leucin 25,8 28,5 18,0 12,3 17,2 13,8
             

*) J.C. Callaway, Department of Pharmaceutical Chemistry, University of Kuopio, FIN – 70211 Kuopio, Finland Hempseed as a nutritional resource: an overview, Euphytica 140: 65 – 72, 2004, 2004 Kluwer Academic Publishers.Printed in the Netherlands. Værdierne for hamp og raps er fremkommet ved analyser på the National Agricultural Laboratories in Jokioinen. Finland. De øvrige aminosyreværdier er fra litteraturkilder (Scherz et.al., 1986).For InfoSvin gælder det at sojabønne er toasted – rapsfrø er dobbeltlav.

God aminosyreprofil

For hampefrø ses overensstemmelse mellem værdierne angivet i udenlandsk litteratur og den analyse, som er foretaget i Danmark (dyrket i Polen). Sammenlignes metionin-indholdet i hamp og soja ses, at hamp faktisk har et indhold svarende til soja. Det er bemærkelsesværdigt, da netop methionin er svært at finde på et så højt niveau. Presses olien af frøet vil indholdet af næringsstoffer opkoncentreres i kagen.

Udover metionin-indholdet er hamp interessant fordi:

  • Den er velegnet til økologisk dyrkning (minimalt med skadedyr/sygdomme m.v.)
  • Det er ny afgrøde i det økologiske sædskifte, set i forhold til f.eks. ærter og raps
  • Næringsindhold i frø opfattes som attraktivt set i forhold til human ernæring (olie og protein især).
  • Stængeldele kan anvendes til fiber/energi/strøelse
  • Planten giver en behagelig skygge og kan måske tænkes ind som skyggeforanstaltning i svinefolde, hvilket vil løse et stort velfærdsproblem

Emneord