Økonomi og ledelse, Kvæg

Case: Medarbejdere får anerkendelse og konstruktiv feedback hos mælkeproducent

Løbende anerkendelse, konstruktiv feedback og en individuel tilgang til medarbejderne. Sådan lyder opskriften på god ledelse på Østerviggård ved Vorbasse.

For driftsleder Torben Due Mikkelsen på den sønderjyske kvægbedrift Østerviggård er det vigtigt at anerkende hver og én af bedriftens ansatte i hverdagen, så alle medarbejdere føler sig set.
- Jeg har øjnene med, når jeg går i stalden, og så spørger jeg medarbejderne om, hvordan det går. Det handler om at spørge interesseret til opgaverne, så de ikke får en opfattelse af, at ingen interesserer sig for, hvad de laver, siger Torben Due Mikkelsen
- Vi siger også altid godmorgen, når vi kommer, og hej, når vi møder nogen, for at man er set. Man er ikke usynlig, når man arbejder hos os, tilføjer han.

Anerkendelse og feedback til tavlemøde

Den anerkendende tilgang gør sig også gældende, hvis en medarbejder laver en fejl. Her prioriterer Torben Due Mikkelsen at give hurtig feedback på fejlen, ligesom han gør en dyd ud af at følge op i dialog med medarbejderne. Han bruger gerne tavlemødet til at give feedback, hvis det er påkrævet. 
- Tit har jeg snakket med medarbejderen inden og sagt, at noget ikke er godt nok, og så kan jeg godt fortælle det til alle på tavlemødet. De har jo set, hvad han har gjort. Med et glimt i øjet kan man sige temmelig meget der, fortæller Torben Due Mikkelsen.

Han understreger dog, at han også uddeler roser ved tavlemødet og generelt er opmærksom på at rose sine medarbejdere.
- Hvis jeg kommer forbi og siger: ”Jeg synes, du er god til at køre minilæsser”, kan de lyse helt op. I en travl hverdag tænker man, at det er ligegyldigt, men det er det ikke. Som leder kan få meget mere ud af sine medarbejdere ved at rose og anerkende dem, siger han.

Billede 1

Job skræddersyet for at fastholde driftsleder

Også Torben Due Mikkelsens chef, ejer Gert Thomsen, har lært, at ledelse handler om at lytte og se den enkelte medarbejder. Derfor har han skræddersyet driftslederjobbet til Torben for at fastholde den dygtige leder på bedriften. 

- Jeg havde tidligere havde en enkel tilgang til ledelse, hvor jeg tænkte, at ens medarbejdere udførte det arbejde, man satte dem til. Jeg er dog blevet meget bevidst om, hvad der gør folk tilpas. Det, der gør mig tilpas, er ikke det samme som Torben, og det skal der være plads til, siger Gert Thomsen.

Klogere på personprofiler efter kursus

Ejeren begyndte at interessere sig for ledelse, da han for en årrække siden blev ramt af en række opsigelser. Han kom på lederkursus og blev klogere på de forskellige personprofiler, og hvad der motiverer mennesker. 
- Jeg bliver i høj grad motiveret af, at der kommer mælk i tanken og penge i kassen, men det er de andre i bund og grund ligeglade med. Mine medarbejdere skal synes, at det er spændende at komme på arbejde, slutter Gert Thomsen.

Østerviggård har 10 ansatte i form af en driftsleder, en fodermester, to elever, en markmand og fem rumænske medhjælpere. Bedriften er en mælkeproduktion med 450 køer og 540 hektar jord med grovfoderproduktion og forpagter desuden naboejendommens kviehotel med 850 kvier og 150 hektar jord.

Vil du blive klogere på, hvordan du kan motivere dine medarbejdere? Så prøv onlinekurset ”Motivation af medarbejdere”.

Støttet af