Konkurrencedygtig Planteproduktion
Konkurrencedygtig Planteproduktion rummer tre projekter. Formålet i alle tre projekter, er at øge landbrugets konkurrenceevne ved at give et løft til udbytter og kvalitet.
Konkurrencedygtig Planteproduktion rummer tre projekter. Formålet i alle tre projekter, er at øge landbrugets konkurrenceevne ved at give et løft til udbytter og kvalitet.
De 3 projekter er delt op i Prokorn, Robusta og Hæv udbyttet i vinterraps. Læs mere om de 3 projekter nedenfor.
I det ene fokuseres der på at øge udbytterne ved praktisk dyrkning, her er fokus på at beskrive og evaluere den praktiske vinterrapsdyrkning hos 20 landmænd med hver to vinterrapsmarker.
Landmændene er fordelt over hele landet. Deres dyrkning beskrives og det økonomiske resultat opgøres, det gør det muligt at sammenholde den anvendte dyrkningsteknik og de opnåede resultater. Samtidig afprøves landmændenes egne ideer til forbedring af dyrkningsteknikken i såkaldte OnFarm forsøg på bedrifterne.
Resultaterne af disse OnFarm forsøg offentliggøres på nfts.dk.
I den anden del af projektet gennemføres mere traditionelle markforsøg for at optimere dyrkningen af vinterraps under danske betingelser. Der gennemføres forsøg med fokus på at styre udviklingen af vinterrapsen via sortsvalg, udsædsmængde, såtid og kvælstofstrategi. Derudover gennemføres forsøg med målrettet bekæmpelse af svampesygdomme og bekæmpelse af ukrudt.
Vejret i dine marker er sjældent, som det DMI måler. SEGES har nu sat lokale vejrstationer ud i 30 landsforsøg. Målet er at udvikle modeller, så landmændene får bedre grundlag for at beslutte, om de skal køre sprøjten ud af maskinhuset.
Efterafgrøder er kompliceret stof. Vi har kogt den vigtigst overordnede viden ned til ti korte punkter.
Projektleder Lars Bonde Eriksen, SEGES
Formålet med projektet ProKorn er at øge landbrugets konkurrenceevne ved at give et løft til udbytter og kvalitet i vårbyg og vinterhvede. Projektet starter i 2017 og slutter ved udgangen af 2019.
Vårbyg dyrkes på alle jordtyper, det giver en stor variation i de opnåede udbytter og et relativt lavt gennemsnitligt udbytte, der ifølge Danmarks Statistik ligger omkring 55 hkg pr. ha. Vårbyg er en vigtig sædskifteafgrøde på planteavls- og svinebedrifter, hvor den ofte ligger efter pligtige efterafgrøder. Projektets mål er at øge udbytterne generelt i vårbyg.
Der er identificeret en række indsatsområder i projektet:
Vinterhvede starter væksten om efteråret og her skabes grundlaget for en robust afgrøde og et stort udbytte. Som for vårbyg er en god etablering vigtig for vinterhvedens vækst og udbytte. Hvedens vækstsæson er lang, hvilket giver mulighed for at styre vækst og udvikling ved valg af sort, sådato og gødningsstrategi.
I vinterhvede koncentreres indsatsen i projektet om følgende områder:
Vårbyg og vinterhvede, dyrkes ofte i et sædskifte med vinterraps, og 1 – 2 andre afgrøder. Som led i projektet er der etableret et areal hvor sugeceller muliggør prøvetagning af vandet der forlader rodzonen under afgrøden. Ved at bestemme kvælstofkoncentrationen i vandet under rodzonen hen over vækstsæsonen kan kvælstofudvaskningen estimeres. På arealet etableres et sædskifteforsøg med: vårbyg – vinterraps – 1. års vinterhvede – 2. års vinterhvede. Sædskiftet gennemføres med norm kvælstoftilførsel og med 1,5 x norm kvælstoftilførsel, med og uden efter- og mellemafgrøder. Forsøget vil over en årrække bidrage med værdifulde oplysninger om hvordan den indsats og de valg der træffes, i et korn – raps sædskifte påvirker kvælstofudvaskningen.
Projektleder Lars Bonde Eriksen, SEGES
Formålet med projektet er at bane vej for udviklingen af nye sorter af korn, græs og kartofler med en forbedret udnyttelse af vand og næringsstoffer. Projektet er forskningstungt, men i løbet af projektperioden bliver der offentliggjort resultater der fortæller hvilke sorter der har det største og hurtigst voksende rodsystem. En sådan sort må formodes at have en god evne til at udnytte vand og kvælstof.
I projektet udnyttes det nyligt anlagte rodanlæg ved Københavns Universitet, til en meget detaljeret måling af en række sorters rodvækst og effektivitet til at udnytte kvælstof og vand. Resultaterne søges valideret i markforsøg, hvor optagelse og kerneindlejring i vårbyg og vinterhvede studeres. Aarhus Universitet udnytter resultaterne opnået af Københavns Universitet, til kortlægning af den genetiske baggrund bag effektiviteten i udnyttelse af kvælstof og vand. Dette vil i fremtiden muliggøre en målrettet forædling for nye sorter med en bedre ressourceudnyttelse.
Projektleder Jon Birger Pedersen, SEGES
Formålet er at hæve udbytterne i praktisk dyrkning af vinterraps markant for at styrke landmændenes økonomiske resultat og samtidig sikre en ressourceeffektiv udnyttelse af alle indsatsfaktorer i dyrkningen af vinterraps.
Vinterraps dyrkes over det meste af Danmark, og er en af de vigtigste sædskifteafgrøder, som kan være med til at sikre udbytterne i sædskifter med stor andel af vintersæd. I vinterraps fokuseres der på udvikling af dyrkningen med fokus på at fastholde et højt udbytteniveau, samtidig med et skarpt fokus på omkostningssiden.
På kortene er det muligt at se hvor i landet der er forsøg med vinterhvede og vinterraps samt få mere information om de enkelte forsøg.
Kort 1 viser forsøg med vinterhvede og kort 2 viser forsøg med vinterraps.
Fælles for begge kort er at man kan læse mere om hvert enkelt forsøg ved at klikke på flagene - herfra er det ligeledes muligt at komme direkte videre til forsøgene på Nordic Field Trial System (NFTS), hvor bl.a. forsøgsplaner og -resultater fremgår.
Formålet i alle tre projekter er at øge landbrugets konkurrenceevne ved at give et løft til udbytter og kvalitet. Men hvor høje udbytter kan man egentlig høste. Find inspiration i artiklerne her på siden.
Konference om topudbytter i korn og raps
I november 2016 inviterede SEGES til en konference om topudbytter i korn og raps. Eksperter fra ind- og udland gav deres bud på det udbyttemæssige potentiale i nordeuropæisk planteavl, samt hvordan potentialet kan udnyttes bedre end i dag.
Ny udbyttefremgang vinder af engelsk konkurrence
Danmark høstede både guld og sølv i engelsk udbyttekonkurrence i 2016.
Ny udbyttefremgang fik 2. plads i engelsk konkurrence
Danmark placerede sig i toppen af engelsk udbyttekonkurrence for forsøg i 2015
Udvalget for Konkurrencedygtig Planteproduktion har taget initiativ til projektet og fungerer som styregruppe i projektperioden. For at sikre en bred faglig opbakning er der desuden nedsat en arbejdsgruppe.
Bæredygtigt Landbrug, Landbrug & Fødevarer og en række danske forædlingsfirmaer nedsatte i 2013 Udvalget for Konkurrencedygtigt Planteproduktion. Udvalget blev nedsat i erkendelse af, at der var et behov for en kraftig styrkelse af forsknings og udviklingsindsatsen på planteområdet. Udvalget koordinerer og tager initiativ til projektansøgninger indenfor planteforædling og plantedyrkning. De første to projekter der blev gennemført på initiativ af udvalget, var:
Begge projekter blev udført i perioden 2014 – 2016.
Udvalget fungerer gennem projektperioden som styregruppe for ProKorn-projektet og har følgende medlemmer:
For at sikre en bred faglig forankring af Prokorn-projektet er der nedsat en faglig arbejdsgruppe, der i løbet af projektet sætter retningen og tager stilling til forsøgsplaner og resultater. Arbejdsgruppen består, udover medarbejdere fra SEGES, af følgende personer:
Finansiering: Promilleafgiftsfonden for landbrug
Projektøkonomi: 15 mio. fordelt over tre år
Emneord