Jura

Med et behandlingstestamente sikrer du som landmand, at dine ønsker bliver fulgt

Som landmand er du sikkert vant til selv at styre, hvordan tingene skal foregå. Men hvad nu, hvis du ikke selv er i stand til det? Med et behandlingstestamente kan du sikre dig, at lægerne følger dine ønsker vedrørende livsforlængende behandling, hvis du ikke selv kan give besked.

Med et behandlingstestamente kan du registrere, at du ikke ønsker livsforlængende behandling, herunder genoplivningsforsøg ved hjertestop, hvis du kommer i en situation, hvor du ikke er i stand til selv at give udtryk for dine ønsker. Hvis du ikke har registreret dine ønsker i behandlingstestamentet, vil lægerne som udgangspunkt gøre, hvad de kan for at holde dig i live. 

Oprettelse af et behandlingstestamente foregår på sundhed.dk – og du har altid mulighed for at ændre i eller tilbagekalde din registrering.
Dine registreringer gælder kun fra det tidspunkt, hvor du ikke længere selv er i stand til at give udtryk for dine ønsker. Det er altid lægen, der vurderer, om du er i en tilstand, hvor behandlingstestamentet skal træde i kraft.

Hvornår kan man fravælge livsforlængende behandling?

Du kan bestemme, at du ikke ønsker livsforlængende behandling, herunder genoplivningsforsøg ved hjertestop, i en eller flere af følgende tre situationer:

  • Hvis lægerne vurderer, at døden uanset behandling alligevel er nært forestående 
  • Hvis man bliver så svært invalideret, at man ikke længere kan klare sig selv hverken fysisk og mentalt, og at der ikke er tegn på bedring 
  • Hvis man kommer i en tilstand, hvor de fysiske konsekvenser af sygdommen eller behandlingen er forbundet med meget alvorlige og stærke smerter.

Hvis du allerede har et livstestamente, kan du vælge at beholde det i sin nuværende form eller ændre det til et behandlingstestamente.

Læs mere om behandlingstestamenter på sundhed.dk

Eller hent pjecen: En god afslutning på livet, behandlingstestamente

Vil du vide mere?