Digitalt Lean-kursus mindsker spild

Det har haft effekt på arbejdsklima og bundlinjen at Karsten Willumsen og medarbejderne på Kjargaarden gennemførte SEGES‘ digitale Lean-kursus.


Karsten Willumsen fik taget hul på arbejdet med spild ved at se SEGES digitale kursus om Lean.

På Kjargaarden ved Sunds arbejder de hårdt på at mindske spild i slagtekalveproduktionen.

En dag fik de et ekstra skub til det, da Karsten Willumsen læste om et digitalt kursus fra SEGES om Lean. Det skulle vise sig at være en god investering for bedriften.

“Vi brugte det digitale kursus om Lean til at tage fornyet hul på indsatsen. Det gav os en hurtig indføring i, hvordan vi kunne komme i gang med at arbejde konstruktivt med det,” siger Karsten Willumsen.

På en tavle i mandskabsrummet har Karsten Willumsen listet de otte spildtyper op. Under hver spildtype står en række spild, som medarbejderne selv har tilføjet.

“Når der sker et spild, så skriver vi en gul lap og sætter på tavlen. Og så snakker vi om det i fællesskab, når vi mødes hver onsdag. Det har virkelig været en god måde at gøre det på for os,” siger Karsten Willumsen.

Også blandt medarbejderne har de taget godt imod initiativet, som har betydet, at der er kommet flere ting frem i lyset.

”Til at begynde med skulle vi lige vænne os til at sige til, hvis vi havde lavet en fejl. Især når man kommer som elev eller ny medarbejder, kan det være grænseoverskridende at sætte den første gule lap på tavlen. Men nu har vi vænnet os til det, og jeg synes, det fungerer rigtigt godt,” siger Lasse Mølby Nielsen, som er driftsleder på slagtekalveholdet på Kjargaard.

Kulturændring

Det har været med til at gøre det ok at snakke om de fejl, man laver. Der er ikke længere nogen, der går og putter med tingene…”

Når man aktivt sætter fokus på spild, som de har gjort på Kjargaarden, så har det stor betydning for måden, man kommunikerer på. Også om andre ting end spild.

“Det har været med til at gøre det ok at snakke om de fejl, man laver. Der er ikke længere nogen, der går og putter med tingene. Og det åbner også på andre parametre,” siger Lasse Mølby Nielsen.

Ved at tale tingene grundigt igennem, udveksler medarbejderne på kvægholdet erfaringer og bliver bedre til at undgå at gentage de samme fejl. Og det har alle det godt med.

“Ved at få de små fejl frem i lyset og snakke om dem, så forhindrer vi faktisk, at de sker igen. På den måde bliver vi hele tiden dygtigere. Det sker stort set aldrig, at de gentager sig,” siger Lasse Mølby Nielsen.

I takt med, at medarbejderne bliver dygtigere, og der opstår et bedre arbejdsklima, kan det også mærkes på bundlinjen.

“Når man som landmand skal have tingene til at hænge sammen, så er der en virkelig god grund til at kigge nærmere på det her. Der er penge i det,” siger Karsten Willumsen.

Find kurset på Landbrugsinfo.dk/digitalekurser

Film: Digitalt Lean-kursus mindsker spild hos Karsten Willumsen

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 16, 2018.