De væsentligste registreringsmæssige lovkrav er som følger:
- Alle heste der befinder sig i Danmark skal registreres i den danske nationale hestedatabase. Det er ejers ansvar.
- Alle heste, der befinder sig i Danmark, skal have registreret deres permanente opholdssted i CHR (se særskilt afsnit om CHR).
- Registrering af ejerskab skal ske senest 30 dage efter hesten er handlet. Det er købers ansvar.
- Registrering af hestens afgang (død), skal ske indenfor 30 dage.
- Det er ikke længere muligt at udelukke hesten fra slagtning til konsum alene på baggrund af ejers ønske. Ved behandling med medicin uden kendt nedbrydningstid udelukkes hesten stadig fra konsum. Dette skal registreres i passet og i hestedatabasen. P.t. foregår opdateringen af databasen ved indsendelse af passet; fremadrettet vil det blive muligt for dyrlægen at foretage opdateringen elektronisk. Fristen er 14 dage efter medicinering.
- Alle heste skal i forbindelse med flytning over landegrænser have udstedt sundhedscertifikat i TRACES. Der findes dog en nordisk aftale, der undtager heste, der transporteres til konkurrencer i de nordiske lande
Hestepasset skal være udstedt inden hesten er 12 måneder gammel. Er det ikke det, udstedes duplikat-/ eller erstatningspas og hesten udelukkes fra slagtning til konsum.
Opbevaring af hestepas – Opbevares på opstaldningssted eller hos ejeren?
Det er hestens ejer, der er ansvarlig for, at hesten er identificeret og har et hestepas. Det er derimod brugeren af hesten, der er ansvarlig for, at passet kan fremskaffes, når hesten er opstaldet på en rideskole, hestepension, i forbindelse med græsning m.v.. Definitionen af bruger er bred og kan medføre, at fx ejer af opstaldningsstedet vil blive anset for at være hestens bruger.
Det originale pas skal kunne fremskaffes umiddelbart, både i forbindelse med medicinering og ved kontrolbesøg fra offentlige myndigheder. Det kan derfor være nødvendigt at opbevare hestepasset på opstaldningsstedet. Hvis hesteejeren ikke ønsker dette, bør der udfærdiges en aftale mellem staldejer og hesteejer om, at sidstnævnte er ansvarlig for fremskaffelsen.
Hvis hesten har været til bedømmelse (kåring og materialprøve), og passet i den sammenhæng er opbevaret hos SEGES Heste til opdatering, kan hesten transporteres med en kvittering for indlevering af passet. En sådan kan fås fra det avlsforbund, der står for bedømmelsen.
Krav om registrering af heste i CHR (Det centrale Husdyrbrugsregister)
Alle steder, der holder heste, skal registrere sig i Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Dette er besluttet af Fødevarestyrelsen som en del af indførelsen af EU’s dyresundhedslov. Loven gælder i hele EU og har fokus på opsporing og inddæmning af sygdomme.
Registreringen foretages af den ansvarlige for hesteholdet på www.landbrugsindberetning.dk eller i Fødevarestyrelsens app CHR, der kan hentes i App Store/Google Play.
Mange har måske i forvejen et CHR-nummer på ejendommen. I disse tilfælde skal der tilknyttes et hestehold til CHR-nummeret, hvilket også kan gøres på www.landbrugsindberetning.dk.
Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere. Derfor afhænger registreringen ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig. Hvis man som hesteejer eksempelvis lejer jord eller bygninger af naboen, og man selv står for fodring og tilsyn, er det hesteejeren og ikke naboen, der skal registrere hesteholdet.
I første omgang omfatter den digitale registrering kun selve hestestedet, mens digital registrering af hvilke heste, der befinder sig på stedet, vil blive et krav i 2022. Allerede nu skal den ansvarlige for hesteholdet dog lave en liste over de heste, der opholder sig på stedet i mere end 30 dage. Listen skal kunne fremvises ved en evt. kontrol. Følgende skal noteres:
- Hestens chipnummer og UELN
- Dato for ankomst til stedet og besætningsnummer på det sted, hesten er kommet fra
- Dato for flytning fra stedet og besætningsnummer på det sted, hesten flyttes til
Oprettelse i CHR registret på www.landbrugsindberetning.dk er ikke kompliceret. Fødevarestyrelsen har publiceret en video på 2 minutter, der forklarer fremgangsmåden ved registrering. Videoen findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.foedevarestyrelsen.dk ved at søge på ”registrere hestehold”.