Grise

Hyppige og langsomme udfodringer i farestalden til løsgående søer øgede ikke den daglige kuldtilvækst

Resumé

Meddelelse 1249: Der er gennemført en afprøvningens med det formål var at afklare, om langsomme og hyppige udfodringer i farestalden til løsgående diegivende søer kunne øge pasningsevnen og den daglige kuldtilvækst. 

Afprøvningen blev gennemført i en farestald med løsgående søer, hvor søerne var fikseret med beskyttelsesbøjler de første fire dage efter faring. Søerne fik tre eller seks langsomme udfodringer pr. dag i portioner af 100 gram foder efterfulgt af en pause på 60 sekunder inden næste dosering. Disse udfodringsmetoder øgede ikke antallet af fravænnede grise pr. kuld eller den daglige kuldtilvækst i forhold til udfodring af den daglige foderration med tre fodringer, hvor 1/3 af dagsrationen blev tildelt pr. gang uden pause i udfodringen.

På tværs af de tre grupper fravænnede søerne 13,3 grise pr. kuld, og den gennemsnitlige daglige kuldtilvækst lå på 2,86 kg pr. dag. Søernes vægt- og rygspæktab i diegivningsperioden var henholdsvis 15,0 kg og 3,15 mm. Foderoptagelsen hos søer fodret med hurtige udfodringer var statistisk sikkert højere end ved tre og seks langsomme udfodringer (P<0,009). Ud over denne forskel blev der ikke fundet statistisk sikre forskelle mellem de tre grupper på de undersøgte parametre.

Afprøvningens formål var at afklare, om langsomme og hyppige udfodringer i farestalden til løsgående diegivende søer kunne øge pasningsevnen og den daglige kuldtilvækst. 

Afprøvningen blev gennemført ved brug af Skiold SmartFeeder, der kunne anvendes til både at teste langsomme men også hyppige udfodringer til søer i farestalden. De afprøvede foderstrategier var tre ”hurtige” udfodringer (gruppe 1 = kontrol), hvor 1/3 af soens dagsration blev udfodret på én gang. Dette blev sammenlignet med tre ”langsomme” udfodringer (gruppe 2), hvor 1/3 af soens dagsration blev udfodret i doser á 100 gram efterfulgt af en pause på 60 sekunder mellem hver uddosering, og en gruppe med hyppigere udfodringer, idet der i gruppe 3 blev anvendt seks ”langsomme” udfodringer, hvor udfodringen skete som ved tre ”langsomme” udfodringer med den forskel, at der fra dag 4 efter faring blev skiftet til seks ”langsomme” udfodringer pr. døgn.

Vil du vide mere?

Støttet af