Økonomi og ledelse

Arbejdsmiljø for landbrug

Kataloget præsenterer arbejdsmiljøvenlige produkter, der understøtter sikkerhed og beskyttelse i landbrug. Siden er udarbejdet af SEGES i samarbejde med DLBR-konsulenter og producenter.

De præsenterede produkter har til formål at kunne bidrage til forebyggelse af arbejdsulykker og nedslidning.

Nye produkter lægges i kataloget efterhånden, som vi får kendskab til dem. Arbejdsgruppen har ikke selv afprøvet alle hjælpemidlerne, så vi har brug for din viden.

Både leverandører og brugere af arbejdsmiljøvenlige tekniske hjælpemidler er mere end velkomne til at sende oplysninger om anvendelsen samt link til mere info.
Du kan henvende dig til kontaktpersonen nederst på siden, hvis du vil dele din viden om arbejdsmiljøvenlige produkter.

Kategorier i arbejdsmiljøkataloget

 • Fald fra små højder kan give skader man aldrig kommer helt over. Større højder kan koste dig liv eller førlighed. Sørg for afskærmning og jævnt underlag, og find her nogle af de gode løsninger, der er særligt velegnet eller direkte udviklet i landbruget.

  Sikkerhedsnet, når du arbejder på taget

  'Net-Op' sikrer, at du ikke falder ned under tagarbejdet. Net-Op er tagsikkerhed, der er let at bruge, og som effektiviserer dit arbejde på taget. 

  Læs mere om Net-Op

  Gitter og rækværk

  Gå aldrig på kanten at silostakken, den kan skride under fødderne på dig. Her er gitter og rækværk til sikring på plansiloen, som kan tilpasses til dit arbejdsområde efterhånden som siloen fyldes og tømmes. 

  Læs eller hent brochure om siloværn

  Find flere oplysninger om siloværn hos producenten

  Rullestillads

  Et rullestillads kan anvendes til mange formål. 
  Hvis man skal arbejde i højden, er det mere sikkert og behageligt at stå på et stillads. For eksempel ved vask og vedligehold af maskiner, som værn mod fald fra plan-siloer og som platform i foderladen. Med et rullestillads får du en stilladsløsning, der er nem at sætte op, let at rykke rundt på og giver god fleksibilitet, når man skal arbejde i højderne.
  Vælg godkendte stilladser efter gældende danske og europæiske regler DS/EN 1004 og overvej, om der er brug for støtteben. Har man brug for en mere tilpasset løsning, kan forhandleren kontaktes. 

  Tjek f.eks. hos Stigefabrikken

 • Her finder du produkter særligt til svinelandbrug, hvor der er tænkt på godt arbejdsmiljø og sikkerhed allerede i produktudviklingen.

  MælkeTaxa

  MælkeTaxaen kombinerer effektiv og hygiejnisk håndtering af mælk og mælkeerstatning med gode arbejdsstillinger, hvor du bl.a. undgår tunge løft. MælkeTaxaen er enkel at håndtere, og de selvkørende modeller med store gummihjul gør det nemt at forcere fx dørtrin og sikrer gode køreegenskaber både på staldgangen og i ujævnt terræn. Udfodring af mælken sker hurtigt og præcist med pumpemotor og ergonomisk doseringshåndtag. 

  Læs mere om MælkeTaxa

  Kadavervogne

  Der findes flere gode modeller af kadavervogne. Her rejses kadaveret i højden, så du nemt kommer omkring hjørner med det. En kadavervogn skal kunne bruges uden at løfte på dyret, og uden at du skal arbejde med vrid i ryggen. Vælg en vogn med store hjul. 

  Læs mere om kadavervogne

  Indfangning af smågrise

  Nem løsning til at indfange smågrise i farestalden. Du undgår at gå med bøjet ryg og kan nå hele vejen rundt om soen uden at forstyrre. 

  Læs mere på landbrugsavisen og se video om indfangning af smågrise

  Hjælp når du vasker spaltegulve

  En slange, der mindsker besvær og belastning på kroppen, når du vasker spaltegulve. Den kan ikke kile sig fast og er lettere at trække hen ad gulvet.

  Læs mere om slangeløsningen på sbnet.dk

 • Her finder du produkter særligt til kvæglandbrug, hvor der er tænkt på godt arbejdsmiljø og sikkerhed allerede i produktudviklingen.

  MælkeTaxa

  MælkeTaxaen kombinerer effektiv og hygiejnisk håndtering af mælk og mælkeerstatning med gode arbejdsstillinger, hvor du bl.a. undgår tunge løft. MælkeTaxaen er enkel at håndtere, og de selvkørende modeller med store gummihjul gør det nemt at forcere fx dørtrin og sikrer gode køreegenskaber både på staldgangen og i ujævnt terræn. Udfodring af mælken sker hurtigt og præcist med pumpemotor og ergonomisk doseringshåndtag. 

  Læs mere om MælkeTaxa

  Fødselshjælper

  VINK Fødselshjælper giver dig en god arbejdsstilling ved kælvning. Træk kun under veer, så du skåner koen, kalven og dig selv. 

  Læs mere om hvordan du bruger fødselshjælperen

 • Nogle løft kan skade din krop, mens andre kan styrke den. Find her nogle gode løsninger, der er særligt velegnet eller direkte udviklet i landbruget, til at fjerne de tunge, de skæve eller de mange gentagne løft.

  Knap-On-Kran

  Knap on kran fås i flere forskellige udgaver og kan monteres på trailere, ladvogn eller i kassebil. Kranen er velegnet til at undgå tunge løft, den er sammenklappelig og kan løfte op til 400 kg. 

  Læs mere om hvordan du bruger Knap-On-Kran

  SIWI Combi-Hitch

  Med SIWI Combi-Hitch kan man skifte mellem redskaber og vogne, direkte fra førerhuset. Ved sammenkobling bakker man hen til vognen, Combi hitch og traktoren løfter modulet op og trykker hydraulikslanger og strømstik sammen, med et fjernudtag – alt sammen fra førersædet. Det resulterer i at der kan arbejdes mere sikkert og at man ikke skal arbejde i dårlige arbejdsstillinger.
  Der er ingen personer mellem maskinerne, ingen ind og udstigninger af traktor, ingen olie på hænder og tøj. Vognskift kan klares på under 30 sekunder. Vogn/redskab kan tilkobles på under 5 sekunder. 

  Læs mere om SIWI Combi-Hitch

 • Mange ulykker kan forebygges med tydelig information og gode skilte. Her finder du nogle af de produkter, der er særligt velegnet eller direkte udviklet i landbruget, så man både kan færdes og arbejde sikkert på gården.

  JO Safety A/S skilte

  JO Safety A/S tilbyder et udvalg af standard sikkerhedsskilte til det danske landbrug. Samtlige lever op til Dansk Standards krav til farvevalg, piktogram og design.

  Læs mere om sikkerhedsskiltning til landbruget

 • Smarte redskaber og gadgets, der sikrer dig i hverdagen, særligt velegnet eller direkte udviklet i landbruget.

  Yara Big Bag Knife

  Yara Big Bag Knife gør det muligt at åbne dine storsække på en let og sikker måde. Du får samtidig et ergonomisk korrekt redskab til håndtering af dine storsække.

  Læs mere om Yara Big Bag Knife

  Gasdetektor

  En gasdetektor advarer dig mod farlige gasser, fx gyllegas og kulilte. Vælg enten den vedligeholdelsesfri eller én, der skal kalibreres årligt. En vedligeholdelsesfri gasdetektor er holdbar op til 2 år.

  Find mere information hos Duotec A/S

  Skridsikring

  JO Safety skridsikring: Skridsikker gulvtape fås i forskellige farver, størrelser og med forskellige egenskaber. Gulvtapen er robust og skabt til industriel brug. Tapen har en R13 skridsikker (højeste skridsikker effekt) og klæber enormt godt på de fleste overflader. Det kan anvendes mange steder på bedriften for eksempel på trappetrin og andre steder hvor det kan blive glat.

  Tapen kan også bruges til at markere overgangen fra et område til et andet. Når fødderne rammer den ru overflade, bliver man opmærksom på overgangen. Dette kan blandt andet være nyttigt i ATEX-zoner eller hygiejne Zoner. Produktet kan også fås som gulvskilt, der kan printes med det budskab man ønsker. 

  Find mere information hos JO Safety A/S

  Personalarm

  TWIG personalarm: En lille og let anvendelig mobiltelefon og GPS-modul, der kan bæres på tøjet. Twig Protector er nyttig, når man arbejder alene eller har behov for sikkerhed på arbejdet.

  Der kan være personer på bedriften der arbejder alene i perioder af deres arbejdsdag og denne personalarm kan give en tryghed. Den sender en alarm og besked til en anden kollega med koordinater for hvor man befinder sig og man kan derfor hurtigt komme frem til personen der er i nød. Den reagerer hvis personen der bærer den ligger ned eller sidder foroverbøjet over rattet.

  Det kan være nyttigt i både stald og mark at bære denne peronalarm. Den kan indstilles efter brugers behov. 

  Læs mere om personalarmer på twigcom.com

Emneord

Vil du vide mere?

Støttet af