Økonomi og ledelse

Arbejdsmiljø for landbrug

Kataloget præsenterer arbejdsmiljøvenlige produkter, der understøtter sikkerhed og beskyttelse i landbrug. Siden er udarbejdet af SEGES i samarbejde med DLBR-konsulenter og producenter.

De præsenterede produkter har til formål at kunne bidrage til forebyggelse af arbejdsulykker og nedslidning.

Nye produkter lægges i kataloget efterhånden, som vi får kendskab til dem. Arbejdsgruppen har ikke selv afprøvet alle hjælpemidlerne, så vi har brug for din viden.

Både leverandører og brugere af arbejdsmiljøvenlige tekniske hjælpemidler er mere end velkomne til at sende oplysninger om anvendelsen samt link til mere info.
Du kan henvende dig til kontaktpersonen nederst på siden, hvis du vil dele din viden om arbejdsmiljøvenlige produkter.

Kategorier i arbejdsmiljøkataloget

 • Fald fra små højder kan give skader man aldrig kommer helt over. Større højder kan koste dig liv eller førlighed. Sørg for afskærmning og jævnt underlag, og find her nogle af de gode løsninger, der er særligt velegnet eller direkte udviklet i landbruget.

  Sikkerhedsnet, når du arbejder på taget

  'Net-Op' sikrer, at du ikke falder ned under tagarbejdet. Net-Op er tagsikkerhed, der er let at bruge, og som effektiviserer dit arbejde på taget. 

  Læs mere om Net-Op

  Gitter og rækværk

  Gå aldrig på kanten at silostakken, den kan skride under fødderne på dig. Her er gitter og rækværk til sikring på plansiloen, som kan tilpasses til dit arbejdsområde efterhånden som siloen fyldes og tømmes. 

  Læs eller hent brochure om siloværn

  Find flere oplysninger om siloværn hos producenten

  Rullestillads

  Et rullestillads kan anvendes til mange formål. 
  Hvis man skal arbejde i højden, er det mere sikkert og behageligt at stå på et stillads. For eksempel ved vask og vedligehold af maskiner, som værn mod fald fra plan-siloer og som platform i foderladen. Med et rullestillads får du en stilladsløsning, der er nem at sætte op, let at rykke rundt på og giver god fleksibilitet, når man skal arbejde i højderne.
  Vælg godkendte stilladser efter gældende danske og europæiske regler DS/EN 1004 og overvej, om der er brug for støtteben. Har man brug for en mere tilpasset løsning, kan forhandleren kontaktes. 

  Tjek f.eks. hos Stigefabrikken

 • Her finder du produkter særligt til svinelandbrug, hvor der er tænkt på godt arbejdsmiljø og sikkerhed allerede i produktudviklingen.

  MælkeTaxa

  MælkeTaxaen kombinerer effektiv og hygiejnisk håndtering af mælk og mælkeerstatning med gode arbejdsstillinger, hvor du bl.a. undgår tunge løft. MælkeTaxaen er enkel at håndtere, og de selvkørende modeller med store gummihjul gør det nemt at forcere fx dørtrin og sikrer gode køreegenskaber både på staldgangen og i ujævnt terræn. Udfodring af mælken sker hurtigt og præcist med pumpemotor og ergonomisk doseringshåndtag. 

  Læs mere om MælkeTaxa

  Kadavervogne

  Der findes flere gode modeller af kadavervogne. Her rejses kadaveret i højden, så du nemt kommer omkring hjørner med det. En kadavervogn skal kunne bruges uden at løfte på dyret, og uden at du skal arbejde med vrid i ryggen. Vælg en vogn med store hjul. 

  Læs mere om kadavervogne

  Indfangning af smågrise

  Nem løsning til at indfange smågrise i farestalden. Du undgår at gå med bøjet ryg og kan nå hele vejen rundt om soen uden at forstyrre. 

  Læs mere på landbrugsavisen og se video om indfangning af smågrise

  Hjælp når du vasker spaltegulve

  En slange, der mindsker besvær og belastning på kroppen, når du vasker spaltegulve. Den kan ikke kile sig fast og er lettere at trække hen ad gulvet.

  Læs mere om slangeløsningen på sbnet.dk

 • Her finder du produkter særligt til kvæglandbrug, hvor der er tænkt på godt arbejdsmiljø og sikkerhed allerede i produktudviklingen.

  MælkeTaxa

  MælkeTaxaen kombinerer effektiv og hygiejnisk håndtering af mælk og mælkeerstatning med gode arbejdsstillinger, hvor du bl.a. undgår tunge løft. MælkeTaxaen er enkel at håndtere, og de selvkørende modeller med store gummihjul gør det nemt at forcere fx dørtrin og sikrer gode køreegenskaber både på staldgangen og i ujævnt terræn. Udfodring af mælken sker hurtigt og præcist med pumpemotor og ergonomisk doseringshåndtag. 

  Læs mere om MælkeTaxa

  Fødselshjælper

  VINK Fødselshjælper giver dig en god arbejdsstilling ved kælvning. Træk kun under veer, så du skåner koen, kalven og dig selv. 

  Læs mere om hvordan du bruger fødselshjælperen

 • Nogle løft kan skade din krop, mens andre kan styrke den. Find her nogle gode løsninger, der er særligt velegnet eller direkte udviklet i landbruget, til at fjerne de tunge, de skæve eller de mange gentagne løft.

  Easy Gripper 2160

  Ved at anvende Easy Gripper mindskes risikoen for at landmanden/medarbejderen udsættes for tunge løft og uhensigtsmæssige belastninger af kroppen ved håndtering af hjul, dæk og hjulvægte og giver mulighed for at en person sikkert kan håndtere selv meget store hjul.
  Med en Easy Gripper installeret på en minilæsser, gaffeltruck, teleskoplæsser eller frontlæsser, kan skift og service af dæk, hjul og hjulvægte på f.eks. traktorer, mejetærskere og gyllespredere udføres i ethvert miljø og terræn med kun en eller to operatører. 

  Præsentationsvideoer:
  Easy Gripper 2160 Compact 
  Easy Gripper 2160 
  Håndtering af hjulvægte 

  Læs mere om Easy Gripper på producentens hjemmeside

  Knap-On-Kran

  Knap on kran fås i flere forskellige udgaver og kan monteres på trailere, ladvogn eller i kassebil. Kranen er velegnet til at undgå tunge løft, den er sammenklappelig og kan løfte op til 400 kg. 

  Læs mere om hvordan du bruger Knap-On-Kran

  SIWI Combi-Hitch

  Med SIWI Combi-Hitch kan man skifte mellem redskaber og vogne, direkte fra førerhuset. Ved sammenkobling bakker man hen til vognen, Combi hitch og traktoren løfter modulet op og trykker hydraulikslanger og strømstik sammen, med et fjernudtag – alt sammen fra førersædet. Det resulterer i at der kan arbejdes mere sikkert og at man ikke skal arbejde i dårlige arbejdsstillinger.
  Der er ingen personer mellem maskinerne, ingen ind og udstigninger af traktor, ingen olie på hænder og tøj. Vognskift kan klares på under 30 sekunder. Vogn/redskab kan tilkobles på under 5 sekunder. 

  Læs mere om SIWI Combi-Hitch

  Stoneless

  Den danskproducerede stensamler Stoneless minimerer det fysiske arbejde ved stensamling. Maskinen spændes efter en UTV, ATV eller minitraktor, og ved hjælp af et lille joystick er føreren nu fra sædet på sit køretøj i stand til at samle små og store sten uden fysisk anstrengelse. Selv jordfaste sten formår maskinen at grave op. Maskinen sparer mange tunge løft af de uhåndterlige sten og ifølge brugererfaringer er kapaciteten den samme for én mand med Stoneless, som for to mand ved manuel stensamling.

  Læs mere om Stoneless

  Se præsentationsvideo af Stoneless

  Tire Mover

  Tire Mover bruges til at håndtere dæksider, der skal lægges på eller tages af plastikken på ensilagestakken. Dermed skåner det landmand og ansatte for mange tunge og skæve løft. Redskabet kan løfte op til 85 dæksider ad gangen og kan, når de skal opmagasineres, stille dem på en række, så de kan løftes derfra og op på stakken igen, uden behov for manuelle løft.
  Tire Mover monteres på gummilæsser på min.10 tons. Den lange arm, som redskabet udgør, bevirker at selv små justeringer med gummilæsseren kan give store udsving på redskabet. Derfor anbefales det at den holdes helt stille, når personer færdes på plansiloen.

  Se præsentationsvide af Tire Mover

  Læs brochure om Tire Mover

  Læs mere om Easy Tire Mover på producentens hjemmeside

 • Mange ulykker kan forebygges med tydelig information og gode skilte. Her finder du nogle af de produkter, der er særligt velegnet eller direkte udviklet i landbruget, så man både kan færdes og arbejde sikkert på gården.

  JO Safety A/S skilte

  JO Safety A/S tilbyder et udvalg af standard sikkerhedsskilte til det danske landbrug. Samtlige lever op til Dansk Standards krav til farvevalg, piktogram og design.

  Læs mere om sikkerhedsskiltning til landbruget

 • Smarte redskaber og gadgets, der sikrer dig i hverdagen, særligt velegnet eller direkte udviklet i landbruget.

  Yara Big Bag Knife

  Yara Big Bag Knife gør det muligt at åbne dine storsække på en let og sikker måde. Du får samtidig et ergonomisk korrekt redskab til håndtering af dine storsække.

  Læs mere om Yara Big Bag Knife

  Gasdetektor

  En gasdetektor advarer dig mod farlige gasser, fx gyllegas og kulilte. Vælg enten den vedligeholdelsesfri eller én, der skal kalibreres årligt. En vedligeholdelsesfri gasdetektor er holdbar op til 2 år.

  Find mere information hos Duotec A/S

  Skridsikring

  JO Safety skridsikring: Skridsikker gulvtape fås i forskellige farver, størrelser og med forskellige egenskaber. Gulvtapen er robust og skabt til industriel brug. Tapen har en R13 skridsikker (højeste skridsikker effekt) og klæber enormt godt på de fleste overflader. Det kan anvendes mange steder på bedriften for eksempel på trappetrin og andre steder hvor det kan blive glat.

  Tapen kan også bruges til at markere overgangen fra et område til et andet. Når fødderne rammer den ru overflade, bliver man opmærksom på overgangen. Dette kan blandt andet være nyttigt i ATEX-zoner eller hygiejne Zoner. Produktet kan også fås som gulvskilt, der kan printes med det budskab man ønsker. 

  Find mere information hos JO Safety A/S

  Personalarm

  TWIG personalarm: En lille og let anvendelig mobiltelefon og GPS-modul, der kan bæres på tøjet. Twig Protector er nyttig, når man arbejder alene eller har behov for sikkerhed på arbejdet.

  Der kan være personer på bedriften der arbejder alene i perioder af deres arbejdsdag og denne personalarm kan give en tryghed. Den sender en alarm og besked til en anden kollega med koordinater for hvor man befinder sig og man kan derfor hurtigt komme frem til personen der er i nød. Den reagerer hvis personen der bærer den ligger ned eller sidder foroverbøjet over rattet.

  Det kan være nyttigt i både stald og mark at bære denne personalarm. Den kan indstilles efter brugers behov. 

  Læs mere om personalarmer på twigcom.com

  Easyconnect

  Easyconnect er et system til påfyldning af flydende planteværnsmidler i forbindelse med sprøjtearbejde. Systemet sikrer en lukket overførsel fra dunk til sprøjte, og har dermed til formål at mindske sprøjteførerens eksponering for planteværnsmidlet, samt at reducere risikoen for spild. Systemet består af en kobling til montering direkte på sprøjten eller ved fyldepladsen samt et unikt skruelåg.

  Systemet er at betragte som en industriel standard, da alle væsentlige leverandører af planteværnsmidler står bag produktet og kan levere midler med det unikke låg.

  Læs mere om Easyconnect

  Se også videoen Step by step: How to use easyconnect - closed transfer system

  Stonkam Birdview 360

  Med Birdview 360 har du mulighed for at eliminere blinde vinkler på dine traktorer og læssemaskiner. Særligt frontlæssertraktorer og læssemaskiner kører ofte i og omkring produktionsbygningerne på landbrug, hvor mennesker også færdes. Når børn eller voksne forsvinder i maskinernes blinde vinkler, kan der opstå farlige situationer. Stonkam Birdview 360 anvender 3-4 kameraer og kunstig intelligens til at få øje på levende væsner i maskinens arbejdsområde. Når systemet har detekteret et menneske i kameraets billede, reagerer det med en alarm, som intensiveres, jo nærmere personen er på traktoren. Systemet er relativt simpelt og består af en række kameraer og en skærm i kabinen. Derfor er systemet også relativt prisbilligt. 

  Systemet forhandles af Carvision i Odense

  Se systemet i brug i trafikken

  Agro-bag

  Agro-bag gør tømning af storsække trygt, sikkert og effektivt og det kan forgå direkte fra førerhuset.
  Det reducerer den fysiske belastning for landmanden og de helbredsmæssige faktorer, der er ved indånding af gødningsstøv ved påfyldning af gødningsspreder.

  Læs og se mere om Agro-bag

  Agro-bag præsentationsvideoer

  SIWI FireSafe

  SIWI FireSafe er et nødfrakoblingssystem sikrer hurtig frakobling af halmpresser eller andet redskab i tilfælde af brand.
  Føreren af traktoren kan med et enkelt tryk på kontrolboksen inde i førerhuset, frakoble alle forbindelser og funktioner mellem traktor og den brændende presser. Det giver føreren mulighed for hurtigt at bringe sig selv og traktoren på sikker afstand af branden.

  Find mere information om SIWI FireSafe

  Se præsentationsvideo af SIWI FireSafe 2022

 • Personer med funktionsnedsættelse/handicap kan få bevilget hjælpemidler, hvis funktionsnedsættelsen medfører barrierer i forhold til beskæftigelse. Formålet er at understøtte, at personer med funktionsnedsættelse kan opnå og fastholde beskæftigelse, og på den baggrund kan der bevilges hjælpemidler til både lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende med handicap, hvis hjælpemidlet er en nødvendig forudsætning for, at vedkommende kan udføre arbejdsopgaverne.

  For at få bevilget et hjælpemiddel af jobcenteret skal flere betingelser være opfyldt, herunder at hjælpemidlet konkret skal kompensere for den enkeltes begrænsninger i forhold til den konkrete arbejde og at hjælpemidlet er af afgørende betydning for, at personen kan fastholde beskæftigelse eller selvstændig virksomhed. Det er af afgørende betydning for vurderingen, om udgiften til hjælpemidlet ligger ud over, hvad en arbejdsgiver kan forudsættes at afholde og at hjælpemidlet ikke er sædvanligt forekommende på arbejdspladsen. Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, vil hjælpemidlet som udgangspunkt ikke kunne bevilges.

 • Eksempler på tekniske arbejdsredskaber/hjælpemidler:

  • Specialtilpasset værktøj– fx til personer med én funktionsdygtig hånd 
  • Særlige redskaber – fx sammenkoblingsudstyr til maskiner fra førerhus
  • Mindre arbejdsmaskiner til personligt brug – fx el-palleløfter 
  • Særlige arbejdsstole – fx lavet til personer med rygproblemer
  • Særligt sæde i bil eller traktor – fx drejeligt sæde, som lettere ind- og udstigning
  • Særligt computerrelateret udstyr – fx til svagtseende, blinde og ordblinde
  • Særligt sæde i gaffeltruck – fx med øget affjedring til personer med nakkeproblemer 
  • Specialtilpassede sko – fx ved fodlidelse eller med brug af indlæg ved forskellig benlængde
  • Time Timer til tidsstyring eller læseredskaber – fx ved kognitive lidelser, hjerneskader og ADHD
  • Exo-skelet – fx til aflastning af ben, ryg og skuldre ved fysisk belastende arbejde

  Eksempler på arbejdspladsindretninger af mindre omfang:

  • Håndgreb, gelænder eller tilpasning af stiger, trapper mv.
  • Sænkning af gulv, fjernelse af eller ramper til dørtrin
  • Udvidelse af dørkarme eller øvrige mindre tilpasninger af arbejdslokaler
  • Installation af ramper, trappelift, stolelift m.m.
  • Installation af automatgear eller specialtilpasning af bil
  • Ombygning af rendegraver – fx til enhåndsbetjening
  • Specialtilpasning af bil, traktor eller øvrige køretøjer og maskiner
  • Hæve/sænke platform – fx som kan bruges ved undersøgelse af dyr/vaccination af grise
   

Emneord

Vil du vide mere?

Støttet af