Økonomi og ledelse, Kvæg

Case: Kvægbedriften Borndal har øget arbejdsglæden med exoskeleton – et hjælpemiddel ved fysisk hårdt arbejde

Mange landmænd kan sikkert nikke genkendende til at have ondt i nakke, skuldre, ryg, håndled og muskler. Nogle en gang i mellem og andre kan ligge søvnløse pga. smerter. Men det kan afhjælpes og der kan forebygges.

Simon Holm, ejer af Borndal med 600 malkekøer, har igennem de senere år oplevet at have store smerter i hænder, håndled og skuldre efter malkning. På NutriFair fagmessen i januar 2020 fik Simon Holm demonstreret Paexo Shoulder, som hjælper med at løfte og støtte armene f.eks. ved malkning. Paexo Exoskeleton er en serie i en række hjælpemidler, der ved fysisk hårdt arbejde aflaster medarbejdere i krævende arbejdsstillinger. 

Simon Holm kontaktede Arbejdsmiljøkonsulent Lene Møller hos Bornholms Landbrug & Fødevarer, som fik lavet en aftale med IMMO, der står for salget af Paexo Exoskeleton. Jacob Gereds, CEO fra IMMO kom til Bornholm i juni for at vise medarbejderne på Borndal deres hjælpemidler. 

Her ca. 4 måneder efter at Borndal valgte at investere i hjælpemidlerne til medarbejderne, siger Simon Holm: 

Vi kommer aldrig til at lade være med at bruge det.

Pt. er det kun driftslederen og Simon Holm som bruger skelettet. Men på Borndal vil man gerne have langtidsholdbare medarbejdere og man vil gerne passe på dem, så brugen af hjælpemidler anbefales og stilles til rådighed for alle.

Exoskelettet har reduceret de arbejdsrelaterede smerter markant

Simon kan hver dag mærke at exoskelettet har gjort en kæmpe forskel for ham. Efter en weekendvagt med 3 malkninger på to dage, er han slet ikke ødelagt mandag morgen, som han har været tidligere. Simon har tidligere vågnet flere gange om natten med smerter i skulderne, og nu tænker han ikke over det. Simon er også begyndt at bruge en håndledsbeskytter fra samme firma, og også der kan han mærkes stor forskel, når der f.eks. skal dyppes patter. Nu gør den arbejdsopgave ikke ondt mere. 

Hjælpemidlerne findes, man skal bare vide det. Simon siger ”Der findes nok en macho kultur derude, hvor man ikke vil bruge de hjælpemidler som findes, og som bliver sat til rådighed.” Man skal ikke være så træt, og have ondt efter at man har været på arbejde, at man ikke kan lave noget, når man kommer hjem. Og som Simon siger, vil han gerne kunne løfte hænderne over hovedet, når han er over 50 år. 

Prisen på et exoskelet ligger på ca. 36.000 kr. og det mener Simon er en billig investering i forhold til at gøre sine medarbejdere til langtidsholdbare medarbejdere, og ikke skulle skifte ud i mandskabet pga. nedslidning. Mange inklusive Simon selv, bruger trecifrede beløb på at købe en plov, traktor mv, som max bliver brugt 1.000 timer på et år. Ved exoskelettet bruger man 36.000 kr. på et hjælpemiddel, som bliver brugt 4 timer 3 gange om dagen, altså ca. 4.400 timer på et år. Det handler også om at have fokus på rette sted, nemlig at gode forhold for medarbejdere er rigtig godt givet ud.

Hjælpemidlerne har levet fuldt op til forventningerne, det er nemt at tage på og vejer stort set ingenting. På Borndal skal man i gang med at skrifte lysstofrør, og der er det helt sikkert, at Simon vil have exoskelettet på. 

Forfatter: Lene Møller – Bornholms Landbrug & Fødevarer

Vil du vide mere?

Støttet af