Bid på vedplanter
Bid og barkskrælning på træer og buske er i naturen en del af den dynamik som dyrene bidrager med, og som hæmmer tilgroning ved at svække tilvæksten af vedplanter. Svækkede buske og træer er mere tilgængelige som levesteder for insekter, svampe og mosser. Græsningseffekten på træer og buske er størst om vinteren, da kvæget vil være nødt til at være mindre kræsne i deres fødesøgningen, især hvis der ikke tilskudsfodres, eller hvis tilskudsfodringen minimeres.
Tramp
Dyrenes tramp kan skabe blottede flader, og især på de vådere partier kan der dannes en god mosaik af lysåbne knolde og huller med vand. Kvæget tramp er med til at skabe en lang række mikrohabitater der fungerer som spirebede for planter, og levesteder for et rigt insektliv.
Gødning
Kvæg lægger deres gødning tilfældigt, hvilket medfører at der nogle steder er næringspåvirket og andre steder ikke – det giver god variation i levesteder for planter, dyr og svampe. Gødningen er i sig selv et vigtigt levested og fødekilde for en lang række af insekter og svampe. Effekt af gødning ses højst oppe i økosystemet, da gødningsinsekterne er vigtig føde for insektædende fugle og flagermus.
Jo flere måneder om året dyrene går på naturarealet, desto større er den positive effekt af gødningen. En vedvarende tilførsel af frisk gødning skaber kontinuitet i levested og fødegrundlag for de dyr og svampe der er tilknyttet. Den optimale effekt opnås ved helårsgræsning.
Ekstensive racer passer bedst til naturarealerne
Naturarealer er normalt bedst egnede til de ekstensive kvægracer. Arealerne er som regel for næringsfattige til malkekøer, og fluer og myg kan give problemer med fluestik i patterne. Nogle naturarealer har for lav produktivitet til diegivende og højdrægtige dyr.
Kødkvægsracer har generelt en bedre evne til at udnytte forskellige foderemner med lavt næringsstofindhold end kvæg af malkeracer. Derfor er det normalt kødkvæg, der bruges til naturpleje. Ungdyr af malkekvæg kan også indgå i naturpleje.