Beskyt naturen med en bufferzone
Når du planlægger din brak, eller hvis du ønsker at lave bivenlige tiltag i marken såsom blomsterstriber, er det en god idé at placere dem i kanten af marken, så de grænser op til eksisterende levesteder på bedriften, fx levende hegn, diger, grøfter, naturarealer eller søer. På den måde vil tiltagene fungere som en buffer, der beskytter naturarealerne mod påvirkning fra jordbehandling, pesticider og gødning. Samtidig kan de supplere de permanente levesteder, og fungere som en slags midlertidig ’tankstation’ for de arter, som lever dér.
Du kan også vise hensyn over for bier ved at holde ekstra afstand til særligt værdifuld natur når du udbringer gødning og pesticider.
Vis hensyn ved brug af pesticider ved:
- Kun at sprøjte ved svag vind
- At køre i medvind langs naturområderne
- At anvende godkendt afdriftsreducerende dyser
- At anvende luftassistance
- At have en bomhøjde på max 40-50 cm
- At køre langsomt langs naturområderne og dermed nedsætte dysetrykket
- At have jævne marker så bombevægelserne minimeres
- For visse midler kun at sprøjte under kølige forhold med høj luftfugtighed (aften/nat)
Vis hensyn ved brug af gødning ved:
- At bruge kantsprederudstyr så du kan styre spredebredden i den side, der grænser op til et naturområde
- At nedfælde gyllen eller at anvende forsuret gylle med slangeudlægning
- At nedpløje fast husdyrgødning og dybstrøelse hurtigst muligt efter udbringning
- At nedfælde gylle til vårsæd inden såning
- Kun at gøde vintersæd efter begyndende vækst
- Ikke at gøde på vandmættet jord eller lige inden regn
- At begrænse ammoniakfordampning ved kun at udbringe gødning i stille og køligt vejr
SERIE: Sådan hjælper du de vilde bier
Denne artikel er en del af en serie, der sætter fokus på, hvordan du kan hjælpe de vilde bier. I alt beskrives 10 forskellige bivenlige tiltag, som er anbefalet af forskere og naturforvaltere, og som du kan udføre på din bedrift. I faktaarket til download er hvert tiltag er værdisat med ’humlebier’ (1-10, hvor 10 er bedst) som indikerer, hvor godt tiltaget er for bierne.
Læs mere om kampagnen på www.lf.dk/bi