Jura, Økonomi og ledelse

Socialjura og ansættelsesret: Regeringens lovprogram 2024-2025

Regeringen har offentliggjort de lovforslag, som forventes at blive fremsat i løbet af det kommende folketingsår. Se de lovforslag, der har særlig betydning inden for socialjura og ansættelsesret.

Nyhed

08. oktober 2024

 Opdateret 21. oktober 2024

Socialjura: Beskæftigelsesministeriet

Ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love (Arbejdspligt for borgere som ikke opfylder opholdskravet og beskæftigelseskravet i kontanthjælpssystemet) (Okt. I):

Ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og forskel lige andre love (Reform af kontanthjælpssystemet, ophævelse af 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet, fritidstillæg til børn, afklaring, rettighedsbaseret tilskud til medicin m.v.) (Okt. I):

Ændring af lov om social pension, lov om Udbetaling Danmark og barselsudligningsloven (Forhøjelse af den supplerende pensionsydelse og bidragssatsen til barselsudligningsordningen) (Okt. I):

Ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen (Forenkling og målretning i sygedagpengesystemet) (Nov. I):

  • Lovforslaget har til formål at forenkle og målrette sygedagpengesystemet, bl.a. til gavn for den enkelte borger og kommunerne.

Ændring af lov om aktiv socialpolitik, integrationsloven, ligningsloven og forskellige andre love (Præcisering af udlandsophold og afskaffelse af skærpet rådighedssanktion for aktivitetsparate) (Nov. II):

  • Lovforslaget indeholder bl.a. en præcisering af reglerne om kortvarige udlandsophold i lov om aktiv socialpolitik. Derudover afskaffes skærpet rådighedssanktion for aktivitetsparate.

Ændring af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. og lov om aktiv socialpolitik (Ændring af regler for ud betaling af pension, kontanthjælp m.v. for personer, der er dømt til behandling i retspsykiatrien) (Feb. II):

  • Lovforslaget skal udmønte ændringer som følge af kommende forhandlinger om en ny beskæftigelsesindsats. 

    Regeringen har nedsat Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats, som i juni 2024 er kommet med anbefalinger til en reform af beskæftigelsesindsatsen med fokus på større faglig frihed i tilrettelæggelsen af indsatsen, forenkling af reglerne samt værdighed for den enkelte borger.
     
    Lovforslaget har til formål at skabe mere ensartede regler om udbetaling af sociale ydelser uanset, om ydelsesmodtageren er indsat til afsoning i fængsel eller arresthus eller dømt til behandling i retspsykiatrien.

Ændring af lov om social pension (Forhøjelse af folkepensionsalderen) (Feb. II):

  • Med lovforslaget foreslås det at forhøje folkepensionsalderen med virkning fra 2040, så danskernes levetid fører til flere aktive år på arbejdsmarkedet.
      
  • Lovforslaget er en opfølgning på aftalen om levetidsindeksering af folkepensionsalderen.

Ansættelsesret: Beskæftigelsesministeriet

Ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. og udlændingeloven (Krav om fremvisning af legitimation og flere oplysningskrav i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)) (Okt. I):

Lov om indkvartering af ansatte (Okt. I):

Ændring af lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v., lov om arbejdsmiljø, lov om brug af helbredsoplysninger m.v. på arbejdsmarkedet og for skellige andre love (Tilpasning af rådsstruktur på beskæftigelses- og arbejdsmiljøområdet, nedlæggelse af Helbredsoplysningsrådet, Jobservice DK og afskaffelse af de beskæftigelsespolitiske mål) (Nov. I):

  • Formålet med lovforslaget er at oprette et nyt Arbejdsmarkedsråd bestående af arbejdsmarkedets parter, som drøfter forhold bredt på både arbejdsmiljøområdet og beskæftigelsesområdet.

  • Der lægges med lovforslaget samtidig op til at nedlægge de i alt 11 råd under Beskæftigelsesministeriets område, i form af Beskæftigelsesrådet, Tilsynsrådet, de 8 Regionale Arbejdsmarkeds råd og Arbejdsmiljørådet. Desuden lægges der op til at nedlægge Helbredsoplysningsrådet. Med lovforslaget nedlægges også Jobservice Danmark, ligesom de beskæftigelsespolitiske mål afskaffes.
Ændring af lov om arbejdsmiljø (Entreprenørstop) (Dec. II):
  • Med lovforslaget foreslås hjemmel til, at Arbejdstilsynet kan træffe afgørelse om entreprenør stop på byggepladser, hvor virksomhederne gentagne gange bryder arbejdsmiljøloven med betydelig risiko for de ansattes sikkerhed eller sundhed.

  • Lovforslaget udmønter dele af aftalen om en styrket indsats mod social dumping. 

Ændring af lov om arbejdsmiljø, lov om arbejdsskadesikring, lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter, lov om mægling i arbejdsstridigheder, lov om folkeskolen og lov om kommunal indsats for unge under 25 år (Ændring af reglerne om unges fritids jobs, nedlæggelse af arbejdsmiljøcertifikatordningen, hjemmel til adfærdsbaseret kommunikation til ansatte m.fl., håndtering af oplysningspligten og retten til indsigt efter databeskyttelsesreglerne, Arbejdstilsynets anvendelse af kunstig intelligens, klarificering af reglerne om årsløn m.v., sagsbehandling i Arbejdsretten, undervisningspligtens ophørstidspunkt samt hjemmel til, at kommunernes uddannelses- og erhvervsvejledning kan omfatte fritidsjob m.v.) (Feb. II):

  • Lovforslaget indeholder regelændringer om unges fritidsjobs, forslag om nedlæggelse af arbejdsmiljøcertifikatordningen, hjemmel til direkte kommunikation til ansatte og andre målgrupper om arbejdsmiljømæssige spørgsmål, håndtering af oplysningspligten og retten til indsigt efter databeskyttelsesreglerne samt hjemmel til Arbejdstilsynets anvendelse af kunstig intelligens i forbindelse med tilsynets opgaver. 

  • Desuden indeholder lovforslaget en ændring af undervisningspligtens ophørstidspunkt, som fremrykkes fra udgangen af juli til udgangen af juni, og af bestemmelserne om kommunernes uddannelses- og erhvervsvejledning for unge under 25 år, som indebærer, at fritidsjob kan inddrages i vejledningen. 

  • Endelig indeholder lovforslaget mindre ændringer i arbejdsskadesikringsloven om klarificering af reglerne om årsløn m.v. samt ændring af sagsbehandlingsregler for visse sager i Arbejdsretten og konsekvensændringer bl.a. som følge af nedlæggelsen af Finanssektorens Arbejdsgiverforening. 
Ændring af lov om aktiv beskæftigelsesindsats og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.fl. (Opfølgning på kommende forhandlinger om et nyt beskæftigelsessystem) (Feb. II):
  • Lovforslaget skal udmønte ændringer som følge af kommende forhandlinger om en ny beskæftigelsesindsats. 

  • Regeringen har nedsat Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats, som i juni 2024 er kommet med anbefalinger til en reform af beskæftigelsesindsatsen med fokus på større faglig frihed i tilrettelæggelsen af indsatsen, forenkling af reglerne samt værdighed for den enkelte borger.

 

Se: Lovprogram for folketingsåret 2024-2025 - Statsministeriet (stm.dk)

Vil du vide mere?