Heste

Brugsafprøvning af heste

Brugsafprøvning af avlsdyrene er en af de vigtigste avlsforanstaltninger. Målrettede brugsafprøvninger medvirkende til, at forhindre brug af avlsdyr, som ikke kan eller vil rides/køres. Ligesom adfærdsmæssige problemer også afsløres.

Afprøvningsresultaterne medvirker til at fastslå forældredyrenes avlsværdi for brugsegenskaberne, derfor giver afprøvning af vallakker også vigtig information til avlsarbejdet. Afprøvningen kan forgå over kortere eller længere perioder.

Årlige brugsafprøvninger af heste 

Der arrangeres hvert år 1´dags afprøvninger og 30 dages stations afprøvninger, i samarbejde med avlsforbundene.

Til brugsafprøvningerne gennemføres en bred vurdering af hestene. Gangarter, springevner, ridelighed, opførsel, kapacitet og udholdenhed vurderes. Det gennemføres som en 1dags prøve. Erfarne professionelle fremmedryttere er medvirkende til, at hestene testes målrettet og præcist.

Stationsafprøvningen giver det sikreste grundlag for vurdering. Her opstaldes hestene under ensartede forhold i ca. 30 dage, under ledelse af en erfaren berider. Det giver mulighed for en sikker bred vurdering af hestenes adfærd og opførsel, ikke kun i brug, men også i stalden og ved almindelig håndtering.

Stationsafprøvning for Oldenborg- og Frederiksborghingste 2020

Prøven finder i år sted hos Billund Sportsrideklub v/Berider Allan Blomgren, Løvlundvej 4, 7190 Billund. 

Indsyningen: 
Lørdag d. 17. oktober, kl. 10.00

Forældredag/midtvejsvurdering:
Lørdag d. 31. oktober, kl.  10.00

Afsluttende prøve: 
Lørdag d. 14. november, kl. 10.00

Se kataloget for den fælles materialprøve d. 20. september

Se kataloget for den fælles stationsafprøvning den 17. oktober til 14. november 2020

Brugsafprøvning af heste hos avlsforbund

Mange avlsforbund har tilbud om brugsafprøvning af både hingste, hopper og vallakker. Brugsafprøvningerne spænder vidt hvad angår længde og krav. Lige fra en ”løfte ben test” til længere stationsophold.

Langt de fleste avlsforbund, har krav om godkendt brugsafprøvning inden hingstene kan opnå endelig kåring. Der bør testes så mange heste som muligt, for at sikre pålidelige avlsværdiberegninger på forældredyrene. Det er vigtigt, at hopperne også testes, ellers arbejder vi med ”den halve sandhed.

Program for brugsafprøvning 2020

Fælles stationsafprøvning af Frederiksborg og Oldenborg hingste 2019

Propositioner til Stationsafprøvning for Frederiksborg- og Oldenborghingste 2020

Resultater af brugsafprøvning

2020:

2019:

2018:

Vil du vide mere?