Økonomi og ledelse

Case: Min opvækst på gården har betydet alt for min soldaterkarriere

Jægersoldaten Erik B. Jørgensen er vokset op på en fynsk grisebedrift og har brugt opvæksten aktivt i sin soldaterkarriere. Mød ham på konferencen Landmand & Leder 1. juni i Kolding.

Er der ligheder mellem at være landmand og jægersoldat? For den 46-årige jægersoldat Erik B. Jørgensen, der er vært på TV2’s program Korpset, er der ingen tvivl: 

”Jeg er opvokset som landmandsbarn, hvor jeg arbejdede i stalden efter skole og passede grise hver anden weekend. Det var hårdt, og jeg lærte, at man først er færdig, når opgaven er løst. Den tilgang har jeg i dén grad taget med mig som jægersoldat, hvor der heller ikke er plads til slinger i valsen. Tiden på gården har været uvurderlig for min senere tid som soldat,” siger Erik B. Jørgensen. 

Erik B. Jørgensen

Landbruget er et hårdt erhverv

Erik B. Jørgensens far havde en griseproduktion med 40 hektar jord ved Ørbæk på Fyn. Bedriften voksede med tiden til 400 hektar og 7 medarbejdere. Det lå dog ikke kortene, at den fynske landmandssøn skulle overtage den fædrene gård, der i dag er solgt.

”Landbruget er et nødvendigt erhverv, fordi vi jo alle skal have mad på bordet. Men det er også et hårdt erhverv, hvor du får tæsk hele tiden, og der kan være en ret direkte tone. Selvom jeg er formet af landbruget, savner jeg ikke at arbejde på en gård i dag – det havde sin tid,” siger Erik B. Jørgensen. 

Efter en årrække som jægersoldat har Erik B. Jørgensen i dag sagt farvel til soldaterlivet og goddag til en tilværelse som professionel eventyrer. I de senere år har han ledet en række ekspeditioner i bl.a. Grønland, Alaska, Canada og Nordfinland. 

Inddragelse af medarbejdere er centralt

Erik B. Jørgensen arbejder også som coach for en række virksomhedsledere, hvor erfaringerne fra opvæksten på gården spiller en stor rolle. Her taler han ofte om nødvendigheden af at involvere medarbejderne aktivt i driften og ikke blot udstikke ordrer.

”Inddragelse af medarbejdere er centralt for at få et team til at præstere optimalt, uanset om det handler om landbruget, militæret eller erhvervslivet. Det lærte jeg konkret på min fars gård, hvor vores fodermester fik masser af frihed under ansvar og derigennem skabte nogle fantastiske resultater,” siger Erik B. Jørgensen. 

Hvis han skal give ét ledelsesråd til danske landmænd, er han heller ikke i tvivl:

”Hård ledelse virker ikke længere, og som landmand skal man gøre en stor indsats for at lytte til sine medarbejdere og deres forslag til, hvordan ting kan gøres anderledes. Det øger motivationen, og det giver bedre resultater i sidste ende. Den dér tanke med, at landmanden ved alt – den holder ikke en meter,” slutter jægersoldaten.

Erik B. Jørgensen holdt foredrag om ledelse og medarbejderinddragelse på konferencen Landmand & Leder den 1. juni i Kolding.

Vil du vide mere?