Øget jordfrugtbarhed
Den øgede afgrødediversitet betyder, at der indlejres flere forskelligartede afgrøderester i jorden som formodes at bidrage til at opbygge en større organisk pulje i jorden. Dette påvirker også det mikrobielle liv i jorden, da hver afgrøde tiltrækker forskellige organismer, som ændrer mikrofloraen og giver forventninger om en øget mikrobiel diversitet som følge af de mere komplekse sædskifter og forskellige stribebredder.
Færre skadedyr og sygdomme
Udenlandske forsøg har vist, at samdyrkning kan mindske trykket fra skadedyr og sygdomme. Det skyldes en såkaldt ’opløsningseffekt’, som betyder, at det reducerede antal af værtsplanter på et sted - set i forhold til dyrkning i monokulturer – vil afgrænse angrebene fra skadedyr og luftbårne sygdomme og dermed begrænse vævsskader i planterne.
Samtidig kan afgrødediversiteten bidrage til en øget tilstedeværelse af skadedyrenes naturlige fjender, såsom svirrefluer, snyltehvepse, mariehøns, guldøjer, galmyg, rovbiller og edderkopper, der parasiterer flere tabsvoldende skadedyr og yderligere vil kunne bidrage til at balancere skadedyrstrykket i de økologiske afgrøder.
I det konkrete projekt StripCrop vil man f.eks. forsøge at identificere afgrødekombinationer som fremmer en mikrobiel sammensætning i jorden, der undertrykker patogener i jorden, som er relevant i udviklingen af sædskiftesygdomme.
Øget landskabs- og naturværdi
Erfaringer med stribedyrkning i Holland tyder på, at flere landmænd finder større arbejdsglæde i at arbejde med den øgede diversitet, og at både landmænd og offentligheden påpeger, at stribedyrkning bidrager til en øget landskabsværdi. Dermed har stribedyrkning også potentiale til at bidrage til offentlige goder til gavn for både turister og lokale i landområderne.
Fremtiden for dansk stribedyrkning
Over de kommende år vil der blive afholdt forskellige demonstrationsaktiviteter, og der vil ligeledes blive udarbejdet en helhedsorienteret bæredygtighedsevaluering af systemerne. Demonstrations-aktiviteterne vil f.eks. fokusere på satellitstyring, jordbearbejdning i striber, såteknikker, planlægning og timing af arbejdsgange, mekaniske strategier, arbejdsbredder, gødningsstrategier og anvendelse af efterafgrøder.