I løbet af de kommende år vil flere griseproducenter forhåbentlig stoppe med at halekupere grisene. Det er en ny management-form der kræver mere tid i stalden og bedre staldanlæg for grisene, så man undgår halebid.
For at kunne estimere den meromkostning, det kræver at producere grise med hele haler, har SEGES Innovation udviklet et beregningsværktøj, der skal hjælpe griseproducenterne med at finde ud af, hvad det koster.
”Vi har lavet en beregningsmodel, der gør det nemmere at finde frem til ens egne omkostninger ved produktion med hele haler,” forklarer Michael Groes Christiansen, specialkonsulent i SEGES Innovation, og fortsætter:
”Her har vi lavet beregninger for ekstra opsyn, øget areal, forbedringer ved staldklimaet og ekstra æde- og drikke pladser. Det giver herefter et estimat, som man kan sende til licitation og blive kompenseret for per gris.”
Beregningsmodellen er udviklet til Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, da det er dem, der står for kompensationsordningen.
Griseproducent fandt bud via beregningsmodellen
Henrik Nielsen har 550 søer og producere 21.500 smågrise om året på hans produktion i Lund ved Horsens.
For at blive klogere på, hvad det kommer til at koste at producere grise med hele haler, har han brugt beregningsværktøjet.
”Vi er nødt til at give dem mere rode- og beskæftigelsesmateriale. Så vi tænker, at vi er nødt til at øge tildelingen af halm og supplere med en ekstra tildeling om eftermiddagen. Derfor har vi estimeret ét minut mere per smågris,” siger han og tilføjer, at de endnu ikke har haft udfordringer med deres gyllesystem, når de bruger halm som rode- og beskæftigelsesmateriale.
Samtidig med mere halmtildeling går de også en ekstra runde i staldene, så de kan reagere hurtigt, hvis der skulle ske noget unormalt. Et ekstra minut per gris giver ca. 3,50 kr. i merbeløb per gris ud fra beregningsmodellen, når der regnes med en timeløn på 210 kr. Samlet, med aftagernes omkostninger indregnet, regner han med, at de vil byde ind med mellem 20-30 kr. per gris til licitationen.
Snak med aftager
Foruden den tid, som Henrik Nielsen og hans medarbejder skal bruge ekstra i egen besætninger, har de også været i dialog med deres aftagere om, hvor meget tid og andre omkostninger de kommer til at bruge på grisene med hele haler.
”Fordelingen af de ekstra omkostninger er vi med vores aftagere blevet enig om, at de skal fordeles med 1/3-del til os og så 2/3-dele til aftageren,” forklarer Henrik Nielsen og fortsætter:
”Vores ene aftager ligger samtidig ret bynært og har ikke muligheden for at søge om fulde stalde. Det gør, at han har god plads, og var derfor hurtig til at hoppe med på hale-vognen.”