Planter

8. registrering i vårbyg i uge 27

Uge 27: Angrebene af bladlus i vårbyg er fortsat svage, og bekæmpelse er nu ikke længere aktuel i de fleste marker.

Vårbyggen er nu så fremskreden i udviklingen, at svampebekæmpelse ikke længere er aktuel. Det gennemsnitlige vækststadie er 74 (tæt på kerneindhold mælket og let grynet, alle kerner fuld størrelse). 
Der kan være enkelte meget sentsåede marker, hvor bekæmpelse frem til vækststadium 65 (blomstring halvvejs) kan være aktuel ved overskridelse af bekæmpelsestærsklerne.

Skoldplet:
Skoldplet er fortsat mest udbredt, men angrebene af bygrust og bygbladplet har også bredt sig i den forløbne uge. Der er mest skoldplet i Ellinor og RGT Planet og mest bygbladplet i RGT Planet og meget bygrust i flere sorter.

Ramuliaria:
Der er begyndende angreb af Ramularia, som er fundet i ca. 10 procent af observationerne.
Se også sygdomsbedømmelser i vårbyg i observationsparcellerne her: https://www.tystofte.dk/resultater/observationsparceller/2020-2/

Bladlus:
Angrebene af bladlus er stadig svage. Der er fundet op til 15 procent strå med bladlus. Den vejledende bekæmpelsestærskel for bladlus i vækststadium 74-75 (kerneindhold mælket og let grynet) er 100 procent angrebne strå. Vær opmærksom på midlernes sprøjtefrister. Evt. skadedyrsbekæmpelse er nu ikke længere aktuel i mange marker.

Dette var sidste bedømmelse i vårbyg i år. Vi takker for indberetningerne.

Udviklingen af bygrust i vårbyg i 2020

Figur 1. Udviklingen af bygrust i vårbyg i 2020 i forhold til de to foregående år.

Emneord

Vil du vide mere?

Støttet af