Økologiske Landsforsøg 2021
Følg med i hvad der kan opleves i marken hen over vækstsæsonen. Artiklen bliver løbende opdateret med information om arrangementer og nyt fra de økologiske landsforsøg og andre aktiviteter i marken.
Følg med i hvad der kan opleves i marken hen over vækstsæsonen. Artiklen bliver løbende opdateret med information om arrangementer og nyt fra de økologiske landsforsøg og andre aktiviteter i marken.
Der blev i 2021 afhold nedenstående arrangementer:
SEGES Økologi Innovation laver markforsøg, hvor vi måler lattergasudledning ved forskellige nedmuldningsstrategier i kløvergræs. Lars, den økologiske planteavler, som driver det areal, hvor forsøget er placeret, har efter nedmuldning af kløvergræs sået vårsæd, og nu skal det blive spændende at se, om afpudsning eller nedfræsning af kløvergræs inden pløjning giver en hurtigere frigivelse af kvælstof til kornet og dermed måske også en større emission af lattergas til atmosfæren.
Teknologisk Institut udfører lattergasmålingerne i forsøgene, og i de kommende år bliver netop lattergasudslip fra landbrugsarealer et stort fokus i forsøget på at reducere landbrugets klimaaftryk betragteligt.
Stribedyrkning, bestående af striber med 3-5 forskellige afgrøder sået i 3-12 m bredde i marken, har vist sig at have flere positive effekter i udenlandske forsøg. For eksempel har dette system i Holland resulteret i:
Vi afprøver stribedyrkning for at undersøge, om vi kan se samme positive effekter af systemet under danske forhold.
Sædskifte og jordbearbejdning
Sædskifterne består af sukkerroer, hestebønner, vårbyg, vinterhvede, havre, ærter, kløvergræs og quinoa. Afgrøderne er valgt ud fra lokale erfaringer og traditioner, samt et ønske om at indarbejde flere afgrøder til konsum.
Til jordbearbejdning anvendes Robotti fra AgroIntelli, som har en arbejdsbredde på 3 meter. Den første rad-rensning er i gang, og det bliver spændende at se, hvordan afgrøderne udvikler sig gennem sæsonen.
I videoen her forklarer Inger, hvordan du let finder placeringen af årets forsøg, så du selv kan køre ud og besøge de forsøg, som du finder interessant.
I de økologiske næringsstofforsøg undersøger vi alternative gødskningsstrategier i vårsæd, som kan sikre en god og tidlig etablering uden strukturskade fra tunge køretøjer. Vi har også fokus på gødningsstrategier i vinterraps.
Forsøgene gør os klogere på:
Projekter: Økologiske markforsøg til udvikling af økologien, Anvendt teknologi til økologisk planteavl
Kontaktperson: Lars Egelund Olsen
Der skabes ny viden om dyrkning af bælgplanter til plantebaserede fødevarer, vi har valgt at fokusere på seks arter:
Projekt: Konkurrencedygtig og markedsbaseret produktion af afgrøder til fødevarer
Kontaktperson: Inger Bertelsen
Der er igen i år mulighed for at se en række kornarter og sorter i økologiske forsøg.
Du kan se sortsforsøg i vårbyg og havre. Herudover er der forsøg i havre, hvor vi undersøger, i hvilket omfang sortsvalg og gødningstildeling påvirker mængden af essentielle aminosyrer i afskallet havre.
I både vårsæd og vintersæd er der forsøg med hvede, triticale og rug, hvor vi undersøger indholdet af naturligt fytase i en række sorter. Essentielle aminosyrer og naturligt forekommende fytase er vigtige i forbindelse med fodring, det kan du komme og høre mere om på en af vores markvandringer.
I raps undersøger vi bl.a. om samsåning af vinterraps og bælgplanter kan øge kvælstofforsyningen, udbyttet og kvalitet, samt reducere skadedyrsangreb. Derudover undersøges næringsstofforsyningen i vinterraps med husdyrgødning og svovl.
Projekter: Optimal udnyttelse af naturlig fytaseaktivitet i foderkorn, Afskallet havre med aminosyrer til fjerkræ og svin, Økologiske markforsøg til udvikling af økologien
Kontaktpersoner: Tove Mariegaard Pedersen – korn og Inger Bertelsen – bælgplanter i raps.
I majsforsøgene er der fokus på at få en tidlig vækst så majsplanterne får et forspring frem for ukrudtet og udnytter næringsstofferne bedre. Der er to forsøgsserier om dette:
Projekt: Økologiske markforsøg til udvikling af økologien
Kontaktperson: Inger Bertelsen
I samarbejde med forhandlere af kamera- og gps-styrede radrensere, planlægger vi at lave markkant-demoer af de fabrikater, der er på markedet i Danmark.
Derved kan vi demonstrere den nyeste teknologi i sit rette element, hos den landmand der ejer maskinen, med bistand fra forhandleren.
Det bliver små arrangementer, som fastlægges med kort varsel. Når vi har de grundlæggende aftaler på plads, bliver de annonceret, så man kan tilmelde sig og få besked om den endelige aftale på sms eller mail.
Projekt: Anvendt teknologi til økologisk planteavl
Kontaktperson: Sven Hermansen
Stribedyrkning er dyrkning af forskellige afgrøder i smalle striber ved siden af hinanden.
Formålet er at bruge diversiteten af afgrøder til at styrke den enkelte afgrøde imod angreb af sygdomme og skadedyr.
I samarbejde med AU, KU, Nordic Beet Research og AgroIntelli, er der lavet avancerede forsøgsopstillinger til afprøvning af systemerne og måling af effekter.
Adgang til markrobotter er med til at gøre det muligt at reducere arbejdsbredden og køre i mere komplicerede systemer med 4-6 afgrøder på samme mark.
Vi planlægger besøg i forsøgene på Lolland og ved Ringkøbing i løbet af sommeren.
Projekt: Stribedyrkning i økologisk planteavl
Kontaktperson: Sven Hermansen
Emneord