Økonomi og ledelse, Kvæg

Case: Budget giver styr på udgifterne og optimerer driften hos mælkeproducent

For mælkeproducenten Stieneke Ijdema fra Fruerlundgaard bruges budgettet dagligt til at optimere driften og give overblik over udgifterne.

- Budgettet er et centralt værktøj til at styre bedriften. Det giver et overblik over, om vi når vores mål, og om vi skal justere, hvad vi laver i hverdagen. 

Siden 2016 har mælkeproducenten Stieneke Idjema fra Fruerlundgaard mellem Silkeborg og Viborg styret produktionen ud fra en stram budgetlægning med daglig opfølgning på tallene. Resultaterne er ikke udeblevet på den midtjyske bedrift. 
- Budgettet er en fast del af vores hverdag, og vi er hele tiden opmærksomme på tallene. Derfor kan vi se, hvis vi har for store udgifter, og vi kan rette ind, hvis vi bruger for mange penge. Det giver en bedre økonomi, som gør, at hjulene på gården ganske enkelt drejer bedre, siger Stieneke Ijdema. 

Billede 1

Langtidskontrakter på vedligeholdelse af maskiner

Fruerlundgaard er for nylig skiftet til at have langtidskontrakter på vedligeholdelsen af maskinerne, fordi det viste sig at være billigere i længden. Budgettet har ligeledes været afsæt for planlægningen af den løbende service på bedriftens ni malkerobotter, der står for malkningen af de 600 køer. 
- Budgettet har også haft stor indflydelse på vores foderindkøb, fordi vi er blevet langt mere opmærksomme på indkøbspriserne. Selvom 1 øre sparet per kilo ikke lyder af meget, har det stor betydning, når man som os køber 34 tons kraftfoder hver tredje uge, siger Stieneke Ijdema.

Inkluderer lønudgifter, mælkepriser og renter

Budgettet går på tværs af hele bedriften og inkluderer både lønudgifter, mælkepriser, renter og omkostninger til kvæg og bygninger. Udover at bidrage til økonomistyringen er budgettet afsættet for den daglige mælkeproduktion, som styres efter LEAN-princippet. 

- LEAN indebærer, at vi styrer efter en række måltal i form af KPI’er, som vi følger op på hver dag sammen med medarbejderne i stalden. En del af KPI’erne er økonomiske og kommer fra budgettet, og derfor deltager medarbejderne i praksis i budgetopfølgningen, hvilket er med til at skabe en større forståelse for nødvendigheden af, at vi holder omkostningerne nede, siger Stieneke Ijdema.

Budgetarbejde kræver dagsaktuelle tal

Den hollandskfødte landmand, der driver Fruerlundgaard sammen med sin mand, lægger ikke skjul på, at budgetarbejdet langt fra er så let, som det kunne lyde.

- En udfordring kan være at få de dagsaktuelle tal, som kan være rigtigt svære at finde. Samtidig tager det tid at følge økonomien så tæt, og derfor sidder jeg tit ved computeren på kontoret, hvilket selvsagt er tid, der går fra at være i stalden. 

Der er dog ingen vej udenom, hvis der skal tjenes penge:
- Som mælkeproducent er der masser af omkostninger lige fra mælkepriser til renter, som man ikke har indflydelse på. Derfor er det essentielt, at man har styr på de udgifter, man kan kontrollere, og at man hele tiden optimerer driften på alle niveauer. Her er budgettet et centralt værktøj, slutter Stieneke Ijdema.

Emneord

Vil du vide mere?

Støttet af