Er din foderblander klar til vinteren?

Sæt et par timer af til at give din foderblander en kærlig hånd før vinteren.


I en travl hverdag får alt for mange ikke skiftet knive og sneglesko rettidigt. En fast systematisk plan for vedligehold kan derfor være en hjælp. Foto: SEGES.

Hvordan står det til med den foderblander, der skal levere sommerens sparsomme grovfoder foran køerne? Er den lige så veltrimmet som foderplanen? Hvis ikke, er det måske trimning af din foderblander, der er det næste vigtige skridt til en succesfuld vinterfodring.

Olieskift

Mange har service på foderblanderen med faste intervaller og behøver ikke tænke på olieskift, men er du blandt dem, der selv skal ringe, så er det måske tiden at få tjekket, hvor lang tid der er gået siden sidste service. Rettidig service hjælper til at reducere risikoen for pludselige og ubelejlige nedbrud.

Smøre-planen

PTO-aksler smøres efter fast plan hver uge eller hver 14. dag alt efter blanderens brug. Men hvornår blev de trælse aksler og smøresteder under blanderen rent faktisk smurt sidst? Måske det var et punkt, der var værd at tage med på næste tavlemøde.

Kig i foderblanderen

Hvornår blev det sidst tjekket, om der var tilstrækkeligt flow af foderet under blanding? Hvis foderet står stille ude langs kanterne eller enderne af blandekarret, er det på høje tid at få tjekket op på tilstanden af snegle og sneglesko. Sneglesko eller snegleskær er monteret på sneglene for at aktivere foderet langs siderne af blandekarret. Står foderet stille trods god vedligeholdelsesstand af snegle og ekstraudstyr, så er det måske omdrejningerne, der skal skrues op? Er det sneglene, der er slidte, så tag stilling til om de skal renoveres eller skiftes.

Knive og sneglesko/skær

Knive og sneglesko monteret på sneglene er på de fleste vertikalblandere helt nødvendige for at opretholde flow i blanderen og vigtige for at ’lukke op for’ klumper og græsbolde. Slidte knive kan i nogle tilfælde afgive metalstykker i foderet, og der er derfor flere tungtvejende argumenter for at få gennemgået knivene i foderblanderen. Vær særlig opmærksom på de nederste knive i vertikalblandere og knivene i midten af horisontalblandere, hvis det er ’Seko-typen’ – eller for enden af sneglen, hvis det er en horisontalblander af ’Storti-typen’.

Metalkampagne

Hvem tjekker magneter på fuldfoderblanderen, og hvornår er der sat tid af til det? Måske er det tid til en intensiv indsats med daglig rensning af magneterne på foderblanderen for at få undersøgt, hvor store metal-udfordringer bedriften står med. Kampagnen kunne løbe i to uger – det har før overrasket, hvad man finder. Gem fund fra hver dag i en plastpose mærket med dato og få et overblik over problemets omfang. Er foderblanderen ikke udstyret med magneter, bør eftermontering overvejes.

Lang leveringstid på ny foderblander

Mangler blanderen ikke blot nye knive, sneglesko eller snegle, men også blandekar og drivlinje, peger det i retning af udskiftning af foderblanderen. Og så kan det være på høje tid at få kigget efter den foderblander, der skal afløse den nuværende. Mange oplever betydelige leveringstider på en ny foderblander, så du skal i gang med planlægningen mindst et år, før du forventer, din nuværende foderblander giver op.

Læs også: Lean-værktøjet TPM sætter vedligeholdelse af maskinpark i system

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 22, 2018