Økonomi og ledelse

Case: Agerbrug udvikler medarbejderne med coach og kurser

Hvis du ikke udvikler, så afvikler du. Sådan lyder den tilgang, direktør Bo Jensen fra det fynske driftsfællesskab Agro-Alliancen har valgt at have til sine medarbejdere.

Da Bo Jensen i 2017 blev ansat som direktør i det nystartede driftsfællesskab Agro-Alliancen, vidste han fra starten, hvordan ledelsesstilen skulle være.
- Jeg vidste, at hvis vi skulle skabe en bæredygtig virksomhed, skulle vi starte med at tage udgangspunkt i vores dygtige medarbejdere. Derfor har jeg siden starten sørget for, at den enkelte får mulighed for at udvikle sig både fagligt og personligt, siger Bo Jensen.

Kan dække hinandens pladser i driftsfællesskab

Afsættet for udviklingen af hver enkelt medarbejder er, at alle skal kunne dække hinandens pladser i driftsfællesskabet. 
- På den måde kan vi honorere medarbejdernes ønske om et arbejdsliv, der ikke kommer i vejen for familielivet. For hvorfor skal en landmand ikke også have lov til at tænde grillen en søndag i august og slappe af sammen med familie og venner, siger Bo Jensen.

Billede 1

Coach holder os på sporet i samarbejdet

I et markbrug ville de faglige kompetencer ofte være de første, man kiggede på, hvis staben skulle have et løft. Men i Agro-Alliancen starter arbejdet i marken med den personlige udvikling hos det enkelte menneske.

- I vores organisation har vi stort fokus på personlig udvikling, og hvordan vi arbejder sammen som et team. For at blive klogere på os selv og hinanden bruger vi en coach, som holder os på sporet i forhold til samarbejdets og lederskabets psykologi, siger Bo Jensen.

Alfahanner sendt på kursus i kommunikation

Arbejdet med coachen startede, da Agro-Alliancen blev etableret som en sammenlægning af de to fynske mastodonter Egeskov Slot og Ravnholt Gods og deres dengang godt 2.100 hektar markbrug. For det nye fællesskab krævede ikke blot, at man forenede de to markbrug, men også de to medarbejdergrupper.
- Pludselig skulle vi få flere alfahanner til at enes, og flere introverte til at snakke sammen. Medarbejderne skulle lære, hvordan de skulle omgås hinanden, og hvilken betydning det sagte ord kan have på nogle mennesker, mens det ingen betydning har for andre. Derfor blev alfahannerne eksempelvis sendt på kursus hver for sig, hvilket gav dem en indsigt i dem selv og deres kollegers reaktionsmønstre, fortæller Bo Jensen.

Frit valg blandt relevante AMU-kurser

Den personlige udvikling får dog ikke høsten i hus, så Bo Jensen sørger også for, at de faglige kompetencer i teamet altid er på plads. Eksempelvis er der en stående aftale om, at der er frit valg på alle hylder, hvis en medarbejder finder et relevant AMU-kursus.
- Hvis vi får en ny maskine, computer eller gps, køber vi os altid til den fulde oplæring og opfølgning. Vi kan også tage hele kursusdage med kaffe og rundstykker, hvor vi virkelig nørder igennem med funktionaliteten og alle har mulighed for at stille spørgsmål, snakke udfordringer og lære af hinanden. Det løfter ikke kun de faglige kompetencer i hele gruppen, men styrker også fællesskabet. Vi bruger jo ikke tid og penge på at udvikle de ansatte for sjov, slutter Bo Jensen.

Vil du vide mere?

Støttet af