Bevar småbiotoperne
Små pletter af natur som fx læhegn, grøftekanter og vejrabatter er gode levesteder for bier og andre insekter i det dyrkede land. I dette fakta-ark får du tips til, hvordan du bedst skåner småbiotoperne fra markdriften og giver dem de bedste betingelser.
Udtag arealer til permanent natur
Du kan sørge for både føde og levested til de vilde bier, hvis du afsætter f.eks. ukurante hjørner af marken til permanent natur. Læs her hvilke arealer, der egner sig bedst, og hvordan du kommer i gang med at udvikle og bevare en naturlig blomsterrig natur, der forbedrer betingelserne for både bier og blomster.
Slå ikke vejrabatter
Vejrabatter, alleer, grøfter, markskel m.m. kan være rigtig gode levesteder for vilde bier under de rette betingelser. Dette fakta-ark beskriver, hvordan du kan give plads til og værne om disse naturlige levesteder på din bedrift.
Undgå spild og afdrift, når du gødsker og sprøjter
Brug af gødning og pesticider er en naturlig del af markdriften, men kan have negativ effekt på naturarealer, der grænser op til dyrkede marker. Læs her, hvordan du minimerer påvirkningen af naturområder, når du gødsker og sprøjter – ved bl.a. at tage hensyn til vejrforhold, udstyr m.m.
Pas på og plej eksisterende naturarealer
Enge, overdrev, heder og skovlysninger er i høj kurs som levesteder for bier og andre dyr. Med ekstensiv græsning eller høslæt kan du sikre, at arealerne forvaltes, så de tilbyder flest mulige blomster til bierne både forår, sommer og efterår. Læs i dette fakta-ark hvorfor og hvordan - og om supplerende tiltag.
Bevar de gamle træer
Er man så heldig at have gamle træer og buske på sin ejendom, gælder det om at værne om dem. De er værdifulde levesteder for fugle, svampe, bier, biller m.m. Har du ikke gamle træer, er der dog også råd for det. Dette fakta-ark giver bl.a. tips til at fremskynde en aldringsproces og dermed gøre et ungt træ mere beboeligt for insekterne.
Lav blomsterstriber
Blomsterstriber fungerer som en slags ’tankstation’, hvor bestøvende insekter kan hente pollen og nektar i sommerperioden. Hvis du ønsker at anlægge en blomsterstribe eller blomsterbrak på din bedrift, som skal være til gavn for bierne, bør du både overveje hvor den placeres, hvornår/hvor ofte det omlægges/slås og hvilken frøblanding, der anvendes til udsåning. Her får du tre konkrete anbefalinger.
Etabler naturlige bihoteller
En stor og mangfoldig bestand af bier bidrager til en rig og spændende natur. Men bierne er også med til at sikre en bedre kvalitet og større kvantitet af afgrøderne i både marken og haven. Dette fakta-ark giver gode ideer til, hvordan du nemt kan hjælpe bierne ved at skabe gode redesteder
til dem – fx af sten, sand eller grus.
Efterlad dødt ved
Grenbunker, stammer og stubbe er gode steder at overvintre for mange forskellige slags insekter. Derfor kan du hjælpe naturen ved fx at lade grene og kvas ligge i læhegn eller andre småbiotoper efter beskæring.
Plant hvidblomstrende buske og træer i læhegn og remiser
Hvidblomstrende træer og buske er en tidlig føderessource om foråret for flere insekter. Men hvilke arter er bedst at plante og på hvilke arealer? Få svarene i dette fakta-ark.
Værd at vide om biodiversitet
Hvad er biodiversitet? Status for biodiversitet og hvorfor er en indsats for biodiversitet vigtig for landbruget? Det er nogle af de spørgsmål du får svar på, ved at læse pjecen, ”Værd at vide om biodiversiteten”. Desuden får du et overblik over, hvorfor og hvordan du skal prioritere din indsats for at mindske tabet af biodiversitet blandt andet med udgangspunkt i brandmanden lov: Bevar, beskyt, genopret, nyetablér.
Småbiotoper på markarealer med lavt udbytte
Bliv inspireret til at bruge viden om marker og udbyttekort til at identificere områder i dine marker, som kan udlægges som småbiotoper til gavn for biodiversitet og vildt.