Kvæg

Hold mælkeproduktionen oppe og omkostningerne nede med typemineraler til kvæg

Den eneste sikre effekt ved dyre mineralløsninger til kvæg synes at være ekstra omkostninger i forhold til typemineralblandinger.

Kvæg har brug for en række grundstoffer udover kulstof og kvælstof fra kulhydrater, protein og fedt.

I foderplaner regnes normalt som minimum på makromineralerne calcium, fosfor, natrium, kalium, magnesium, og mikromineralerne mangan, kobber, zink, kobolt, klorid, svovl, selen og jod. Både kemien, fysikken og den fysiologiske omsætning af mineraler såvel som vitaminer er utrolig kompleks.

Selvom mineral- og vitaminomsætning er meget kompleks behøver du som landmand ikke ligge søvnløs eller købe dig til armod i dyre og skræddersyede løsninger til dine køer.

Du bør som landmand overveje en række argumenter inden du vælger en mineralløsning der oftest vil øge dine omkostninger betydeligt sammenlignet med typemineraler.

Vigtige overvejelser før du bytter typemineral ud med skræddersyet mineralløsning:

  • Mange undersøgelser har vist meget store forskelle i mineralomkostninger mellem besætninger uden, at det har været muligt at spore en effekt af høje mineralomkostninger på produktionen. Den eneste sikre effekt ved dyre mineralløsninger synes at være ekstra omkostninger.
  • De fleste fodermidler har et betydeligt indhold af mineraler og vitaminer som giver et væsentligt bidrag til køernes forsyning.
  • Generelt er prøveudtagning af grovfoder for usikker til, at det er meningsfuldt at specialdesigne mineralblandinger til den enkelte bedrift, der giver fysiologisk mening.
  • Typemineralerne er formuleret med henblik på at opfylde mineral- og vitaminbehovet i gængse foderrationer.
  • DMS giver dig lynhurtigt overblik over alle væsentlige mineraler og vitaminer i dit foder samt dyrenes behov. Der er lagt sikkerhedsmarginer ind i behovene.
  • Biotin er ikke et mirakelmiddel, der kompenserer for manglende indsats omkring klovsundhed i besætningen.
  • Selvom mineraler er livsnødvendige er overdosering af mineraler for mange mineralers vedkommende giftigt for køerne og en række mineraler kan forstyrre optagelse eller omsætning af andre mineraler.
  • Gratis mineralrådgivning er for mange landmænd en dyr fornøjelse. Hvis du tænker det er for dyrt at ringe til en konsulent så ring til en kollega, der bruger typemineraler, før du kaster dig ud i dyre mineralløsninger. Mange velfungerende bedrifter bruger typemineraler.

Husk i øvrigt - køb en mineralvægt og køb ikke mineraler i storsække:

  • Køb en mineralvægt og sæt den på en fod eller hæng den på væggen. For de fleste mælkeproducenter er der en meget høj timeløn ved udvejning af typemineraler, kridt og salt hver for sig sammenlignet med at få det som en gårdblanding.
  • Køb ikke mineraler og vitaminer i storsække, tip eller til indblæsning i silo da der er en større risiko for afblanding under transport og håndtering.

Emneord

Støttet af