køer i en stald

Kvæg, Øvrige dyr

Besætninger med bluetongue fritages for offentligt tilsyn

Besætninger smittet med drøvtyggersygdommen bluetongue kan igen frit flytte dyr ud og ind af ejendommen, da offentligt tilsyn ikke længere giver fagligt mening og derfor ophæves.

Fødevarestyrelsen har besluttet at ændre håndteringen af bluetongue.

Det betyder, at mistænkte og smittede besætninger ikke længere sættes under offentligt tilsyn med de restriktioner, det medfører. Offentlige tilsyn for allerede mistænkte og smittede ejendomme vil blive ophævet.

Der vil altså ikke længere være flytterestriktioner fra mistænkte og smittede besætninger, fastslår dyrlæge Erik Rattenborg, SEGES Innovation.

”Flytterestriktionerne har givet store udfordringer for de bedrifter, der har dyr på flere ejendomme. Kælvekvier har ikke kunnet flyttes til den ejendom, der rummer malkefaciliteterne og de praktiske udfordringer har hobet sig op. Men nu kan man altså igen frit flytte dyr mellem sine ejendomme, selv om der på én ejendom er smitte med bluetongue,” fortæller Erik Rattenborg.

Han tilføjer, at det vil være en god idé at vaccinere køerne, hvis man har smitte i besætningen.
”Ved at vaccinere mindsker du risikoen for at sprede smitten yderligere i besætningen,” lyder det fra dyrlægen.

Derfor bortfalder offentligt tilsyn

Den hidtidige håndtering af bluetongue i Danmark byggede på, at Danmark over for EU selv suspenderede landets status som fri for bluetongue. Dette er muligt, når der er tale om få udbrud, og sygdommen derfor må betegnes som at være under kontrol, men betyder også, at smittede ejendomme skal sættes under offentligt tilsyn. 

”Det er en fordel selv at suspendere landets status som fri for en sygdom, for det betyder, at det er forholdsvist hurtigt at generhverve sin status som ”fri”, når sygdommen igen er fraværende,” forklarer Erik Rattenborg om, hvorfor Fødevarestyrelsen i første omgang valgte den håndtering.

Smitten har dog spredt sig langt mere end håbet. Derfor er det ikke længere tilstrækkeligt med den frivillige suspendering af status som ”fri”.

Fødevarestyrelsen forventer, at EU vil fratage Danmark sin status som fri for bluetongue, og så gælder helt andre regler.

”Når EU fratager et land sin status som fri for en sygdom, skal der gå to år uden smittede besætninger, før status som fri kan generhverves,” forklarer Erik Rattenborg.

Til gengæld giver det ikke længere fagligt mening at holde smittede ejendomme under offentligt tilsyn med de restriktioner, det medfører.

Husk oplysningspligt og anmeldepligt

Erik Rattenborg påpeger, at man som ejer af en ejendom smittet med bluetonge stadig er underlagt købelovens oplysningspligt, hvis man sælger dyr.

”Hvis man sælger dyr, der overfører smitte til en anden besætning, kan man ifølge købeloven holdes erstatningspligtig. Så oplys altid om smitte, hvis du sælger dyr,” lyder det fra dyrlægen.

Han minder også om, at bluetongue stadig er en anmeldepligtig sygdom. Hvis man opdager symptomer i besætningen, er man derfor forpligtet til straks at kontakte sin praktiserende dyrlæge.

Emneord

Vil du vide mere?

Støttet af