Jura, Økonomi og ledelse

Far og søn har ejerskiftet landbrugsvirksomheden i et interessentskab

Et glidende generationsskifte er en af mange måder at blive selvstændig landmand på. Henriks ro og erfaring kombineret med Thomas’ positive utålmodig skaber en god balance i virksomheden hos Brdr. Madsen.

Hvem

Faderen Henrik og sønnen Thomas er samarbejdspartnere og ejer sammen et interessentskab med to driftsgrene. Den ene er planteavl og den anden er Brdr. Madsen Maskinstation, som leverer entreprenørkørsel til landbruget samt for kommunen og virksomheder.

Hvor

Planteavl og maskinstationskørsel sker med udgangspunkt i slægtsgården ved Haslev. Familien råder over 520 ha. jord på Midtsjælland, hvor 1/3 er ejet og den resterende del er forpagtet. Yderligere drives der pasningsaftaler på 230 ha.  

Generationsskiftet

Sønnen Thomas er i gang med at overtage virksomheden Brdr. Madsen & Søn I/S i et glidende generationsskifte med succession. Det er endnu ikke aftalt, om Thomas køber Henrik ud med et enkelt beløb eller om den endelige købssum deles over nogle portioner. Det kommer an på resultaterne de kommende år. 

Henrik Madsen og Thomas Madsen

Henrik Madsen (tv) og sønnen Thomas Madsen.

Processen

Familien fortæller, at generationsskifteprocessen går godt. Som drivkraft peger Henrik og Thomas på, at deres fokus på at kommunikere åbent og respektfuld med hinanden, samt at Thomas’ to søskende har været involveret og informeret fra starten af processen. Det har været et klart mål, at hele familien åbent skulle gennemgå alle større beslutninger, så alle kunne stille spørgsmål og gøre indsigelser og man derigennem undgik misundelse børnene imellem. Desuden peger familien på, at rådgivning fra det lokale rådgivningscenter VKST har været godt for processen.

Se flere videoer om ejer- og generationsskifte på SEGES.tv.

Vil du vide mere?

Støttet af