Hvor kommer data fra?
Data til beregning af rentabilitet kræver to overordnede overvejelser. For det første skal data være gældende for aktuelle produktionsforhold. For det andet skal data også give et retvisende billede af produktionsforholdene over projektets levetid.
I en planlægningssituation er vigtigt at danne sig et overblik over interne data i virksomheden.
I forbindelse med maskininvesteringer vil det typisk være:
- kvantitet og kvalitet af arealtilliggende, herunder sædskifte, udbytte og dyrkningsværdi.
- kvantitet, kvalitet og anvendelsesmuligheder for eksisterende bygninger og maskiner.
- mængden og arten af tilgængelig arbejdskraft.
- den finansielle situation og driftsmæssige status.
Derudover hører produktionsomfang og produktionseffektivitet i husdyrproduktionen også med i de interne data.
Når interne data er indsamlet, er det vigtigt at danne sig et overblik over de eksterne data. I forbindelse med en maskininvestering skal blandt andet bestemmes, hvilke krav maskinen stiller til de eksisterende ressourcer på bedriften. Endvidere skal det skønnes, hvilke produktionsresultater med tilhørende faktorforbrug, der opnås med den nye maskine.
Eksterne data er generelt forbundet med større usikkerhed end de interne data. Derfor anbefales vurdering af forventede produktionsresultater sat i relation til tidligere observerede produktionsresultater og anvendt teknik.
Produktionsresultater afhænger både af en systemeffekt og en driftsledereffekt. Forventede produktionsresultater afhænger af den aktuelle teknik men i lige så høj grad af den aktuelle driftsleder. Det er ikke alle driftsledere, der fungerer lige godt med forskellige systemer. For at produktionsresultaterne kan indgå i rentabilitetsberegninger, er det også nødvendigt at have et overblik over priser.
Priser anvendt i rentabilitetsberegninger afhænger af tidshorisonten for investeringen. På kort sigt udarbejdes en prisprognose med udgangspunktet i aktuelle priser. På langt sigt skønnes prisrelationer mellem forskellige produkter og produktionsfaktorer. I den forbindelse skal der også tages højde for eventuelle indkøringstab i rentabilitetsberegningen.
Derudover skal også tages stilling til, hvilken kalkulationsrente, der anvendes. Fastsættelse af kalkulationsrenten indeholder flere overvejelser. For det første skal den minimum afspejle det alternative afkast for en tilsvarende investering med samme risiko og tidshorisont. Dernæst skal det overvejes, om kalkulationsrenten skal justeres for fremtidige inflation. Hvis projektets prisprognose lægger op til kraftige prisstigninger, så vil der være en sammenhæng til høj inflation, der alt andet lige medfører et højere renteniveau.
Sidst anbefales det også at tage stilling til såvel afskrivnings- og skattesatser, selvom det ikke indgår i ovenstående modeller. Begge dele kan være med til at ændre rentabiliteten af et projekt.
Afsluttende kommentarer og anbefalinger
Ovenstående viser, at ingen af metoderne altid kan benyttes til at bestemme, om et projekt er rentabelt. Metoderne er dog gode til at skabet et hurtigt overblik over, om et projekt er værd at gå videre med. Nutidsværdimetoden og annuitetsmetoden giver som regel det mest retvisende billede, mens den interne rentes metode under de helt rette forudsætninger også giver et retvisende billede. Den simple tilbagebetalingstid kan derimod ikke anbefales.
På grund af metodernes mangler anbefales metoderne som et screeningsværktøj til vurdering af, om et projekt/investering er værd at arbejde videre med i en mere grundig økonomisk analyse, som med fordel kan suppleres med følsomhedsberegninger.
En sådan analyse skal tage hensyn til:
- Usikkerhed på forventet indtjening, anskaffelsessum og evt. restværdi
- Investeringsprojekter med forskellig løbetid
- Afkastkrav/kalkulationsrente (kapitalomkostninger til fremmed- og egenkapital)
- Renteudgifter (fradrag i virksomhedens indkomst = skattebesparelse)
- Inflation.
- Afskrivninger (fradrag i virksomhedens indkomst = skattebesparelse)
- Skat
Til hjælp har SEGES udgivet en artikel med en investeringsoversigt: Sådan bruger du investeringsoversigten, som kan hjælpe med at beregne på og vurdere forskellige typer af investeringer. Artiklen beskriver og henviser blandt andet til en investeringsoversigt, med flere forskellige værktøjer til investeringsberegninger.
Derudover er en forklarende video om Best Practice for investeringer. Videoen præsenterer og gennemgår det nye værktøj nederst til højre i boksen med rentabilitetsberegninger med forudsætninger og vurdering.
Nedenfor ses figureksempler og video fra artiklen om investeringsoversigten.