Grise

Jernbehov til grise op til 30 kg

Resumé

Notat 2330: Normen for jern til smågrise er 150 mg/FEsv i Danmark. Dette litteraturstudie viser ikke entydigt en indikation på, at normsætningen bør ændres. Almindelig praksis i Danmark er at tildele pattegrise 200 mg jern et af de første levedøgn. Denne praksis bør fortsættes, og der skal være opmærksomhed på, at de største grise i kuldet ikke bliver anæmiske.

Den danske normsætning for jern til smågrise er 150 mg/FEsv i totalindhold, hvoraf minimum 100 mg bør komme fra et letopløseligt jernsalt, dvs. at der i praksis bør tilsættes ca. 100 mg jern fra jernsulfat eller tilsvarende letopløselig kilde pr. FEsv. Dette litteraturstudie viser ikke entydige resultater, som indikerer et behov for en ny normsætning, hvorfor normen fastholdes. Den franske, canadiske og hollandske norm er lavere (70-106 mg/kg foder). Dette er i nogle studier tilstrækkeligt til at sikre grisene mod anæmi (blodmangel) og nedsat tilvækst, men ikke overbevisende nok til, at den danske norm bør nedjusteres.

Jern bindes i hæmoglobin og bidrager derfor indirekte til organernes iltforsyning. Grisens jerndepot ved fødslen er hurtigt opbrugt grundet høj vækst allerede fra de første levedage. Jerntilskud er derfor nødvendigt og oftest tildeles hver gris 200 mg jern-dextran via injektion i farestalden. Hæmoglobin bruges primært til at måle grisens jernstatus og skal gerne være over 80 g hæmoglobin/L blod, selvom der i litteraturen ikke er enighed om, hvornår grisen betegnes som anæmisk. 

Studier, der har sammenlignet jerninjektion på 300 mg jern/gris vs. 200 mg jern/gris i farestalden, har ikke vist en øget tilvækst hverken i farestalden eller i ugerne umiddelbart efter fravænning. Dog er der overordnet set et øget hæmoglobinniveau målt ved fravænning hos de grise, der har fået mere jern i farestalden. Ekstra jern i farestalden har i nogle studier vist sig at være særligt til gavn for store grise (>6 kg ved fravænning), som kvitterer med en øget tilvækst efter fravænning.

Efter fravænning falder hæmoglobinniveauet hos de fleste grise. Dette skyldes, at de opbruger det depot, de får ved tildeling kort tid efter fødsel. Samtidig har de fleste grise lav foderoptagelse umiddelbart efter fravænning, hvilket stiller krav til fodersammensætningen. Generelt indeholder animalske fodermidler meget hæm-jern, som optages bedre end det jern, der er i vegetabilske fodermidler. 

Fytat binder mineraler, heriblandt også jern. Høje doser af fytase kan øge jernabsorptionen moderat, men effekten er ikke tilstrækkeligt til at undvære jerntilskud i smågrisefoderet – og effekten af fytase på jernabsorptionen er endnu ikke tilstrækkeligt belyst. Også interaktion med andre mineraler, især høje doser af zink og kobber, kan mindske optagelsen af jern. Organiske syrer kan også påvirke optagelsen af jern via dannelse af chelater. 

Det optimale niveau af jern i smågrisefoderet er svært at fastsætte, idet mange produktionsstudier finder forskelligt optimum for høj tilvækst og højt hæmoglobinniveau. Ud fra de forskellige studier varierer intervallet for optimal vækst mellem 20-374 mg jern/kg foder. Enkelte studier har dog fundet en øget risiko for diarré og en negativ påvirkning på produktiviteten ved høj jernsupplering i foderet. Egentlige toksiske tilstande forekommer i de fleste tilfælde først ved dosis på 4000 mg jern/kg foder, men i en enkelt undersøgelse allerede ved et tilskud på 600 mg/kg foder. Faldende tilvækst pga. øget diarréfrekvens er fundet allerede ved 300 mg jern/kg i en enkelt undersøgelse. 

Vil du vide mere?

Støttet af