Kvæg

Vægtning i S-indekset for kødkvæg

De enkelte racer sammensætter selv vægtningen af delindekser i S-indekset. S-indekset fortæller derfor, hvordan racerne prioriterer de enkelte egenskaber (delindekser), så de opfylder racens avlsmål.

Tabel 1 og 2 viser vægtfaktorerne til beregning af S-indeks, samt produktions-, funktions- og eksteriørindeks, ud fra delindekserne for samtlige racer.

Tabel 1. Vægtfaktorer til at beregne S-indekset ud fra delindekser

FRGT£ FUNK FØDS PROD EKST
SIM 0,079 0,390 0,383 0,964 0,059
GRA 0,090 0,140 0,150 0,980 0
HLC 0,180 0,390 0,340 0,430 0,290
DEX 0,270 1,010 1,100 0,510 0
SAL 0 0,220 0,110 0,790 0,380
ANG 0 0,244 0,198 0,890 0,076
GAL 0,130 0,130 0,180 1,000 0
HER 0 0,644 0,373 0,544 0,104
PIE 0,180 0,440 0,540 1,020 0
BAQ 0,170 0,310 0,290 0,910 0,160
KOR 0,140 0,210 0,360 0,900 0
CHA 0,128 0,770 0,527 0,632 0
LIM 0,241 0,658 0,519 0,314 0,256
BLK 0 0,660 0,780 0,630 0

# Sammenvejning af underegenskaber i EKST kan ses i tabel 2.
£ Indekser for FRGT og EKST beregnes nationalt. Øvrige egenskaber beregnes af NAV. Yderligere information kan findes på NAVs hjemmeside (https://nordicebv.info/da/).

For alle racer beregnes indekser for FUNK og PROD af Nordisk avlsværdivurdering. Sammenvejning er vedtaget af racerepræsentanter fra lande, der bidrager med data til evalueringen. Yderligere information kan findes på NAVs hjemmeside.

Tabel 2. Vægtfaktorer til beregning af eksteriørindeks

EKST
KROP MUSK LEM
SIM 0,252 0,721 0,187
GRA 0,548 0,580 0,309
HLC 0,603 0,427 0,213
DEX 0,544 0,268 0,500
SAL 0,340 0,671 0,145
ANG 0,541 0,315 0,213
GAL 0,712 0,654 0,373
HER 0,284 0,630 0,256
PIE 0,271 0,562 0,226
BAQ 0,641 0,457 0,139
KOR 0,452 0,599 0,103
CHA 0,273 0,612 0,178
LIM 0,496 0,468 0,096
BLK 0,289 0,784 0,263

Vil du vide mere?