Økonomi og ledelse

Sådan får du nye medarbejdere godt fra start

Som nyansat er der meget at lære. Derfor er det vigtigt, at du som leder sikrer en god og effektiv opstart af nye medarbejdere. Særligt hvis medarbejderen er ufaglært og ingen forudsætninger har for at arbejde i landbruget.

Bedrifterne vokser, og det samme gør medarbejderstaben ofte. Når nye medarbejdere kommer til, er det vigtigt at gribe oplæringen rigtigt an, så du som leder hurtigt får en dygtig og effektiv medarbejder. 

Ledelse og motivation af medarbejdere i landbruget kan dog godt være en udfordring. Uanset om medarbejderne er danske eller udlændige. Særligt når mange af de medarbejdere, der arbejder i landbruget, er ufaglærte.

Som ufaglært kan selv små ting være svære at forstå eller se. Hvornår er en gris syg? Hvilke tegn viser koen, når den har ondt i benene eller er ved at få yverbetændelse? Det kan være svært at se, hvis man ingen forudsætninger har for at arbejde med dyr.

Gode råd til opstart af nye medarbejdere

God opstart af nye medarbejdere handler om at have det rette udgangspunkt:

  • Hvor meget ved medarbejderen om landbruget?
  • Hvor meget ved medarbejderen om det område, som han/hun skal arbejde med?

Præsenter også medarbejderen for jeres organisationsdiagram, så han ved, hvem der er lederen, og hvem han refererer til.

Og giv medarbejderen en oversigt over:

  • Hvad medarbejderen skal lære trin for trin – de næste par måneder eller det første år
  • Hvem der står for hans oplæring, og hvordan det kommer til at foregå

Målet med introduktionsplanen er hurtigt og effektivt at få medarbejderen op på det faglige niveau, der skal til for at bringe værdi til bedriften.

Få hjælp til at udarbejde en introduktionsplan

Som leder kan du benytte et roadmap. Det viser medarbejderen, hvad der er planlagt for ham det næste stykke tid, og hjælper dig til at sikre, at medarbejderen får den rette oplæring.

Bliv klogere på, hvad et roadmap er, og hvad du kan bruge det til i disse to foldere:

Få også håndgribelige tips til, hvordan du sikrer den gode opstart af en nyansat i vejledningen til ”Den gode jobstart

Vil du vide mere?