Økonomi og ledelse, Kvæg

Case: En robust bedrift med god likviditet giver råderum hos mælkeproducent

En robust bedrift med god likviditet giver råderum til at tage de beslutninger, som flytter virksomheden i den rigtige retning, mener mælkeproducent Kasper Højer Clausen.

For den økologiske mælkeproducent Kasper Højer Clausen fra Vejgården ved Varde er det vigtigt, at bedriften er så robust, at den kan bære sig selv økonomisk – også hvis der opstår udfordringer. Derfor har han en klar strategi for, hvordan virksomheden skal agere:
- Vi skal tjene penge på alt, hvad vi laver. Vi skal kunne se næsten ned til hver enkelt dag, at vi skaber omsætning og bundlinje. Ellers gør vi noget forkert, siger Kasper Højer Clausen.

For at understøtte en robust bedrift er det samtidig vigtigt for den vestjyske landmand, at der er en god likviditet. Årsagen er, at det giver råderum til at træffe de rigtige beslutninger i et langsigtet perspektiv.
- Når vi har en god likviditet, har vi har mulighed for at tage de beslutninger, som giver bedst mening for bedriften på den lange bane, selvom det måske er dyrere her og nu, forklarer Kasper Højer Clausen.

Billede 1

Likviditet hjalp ved salmonella på bedriften

Fordelen ved solid økonomi oplevede Kasper Højer Clausen i sommeren 2020, hvor der blev konstateret salmonella på den vestjyske bedrift. Smitten betød, at det ikke var muligt at sælge tyrekalvene fra. Og selvom det var muligt at få en dispensation til aflivning og dermed spare foderet til dyrene, valgte mælkeproducenten at beholde dyrene.
- Vi regnede på, hvad det ville koste for os at fodre på dyrene igennem sygdomsperioden. Og da vi kom frem til, at det ville betyde, at vi kunne fodre på dem uden at tabe penge på det, var valget egentligt ret enkelt, siger Kasper Højer Clausen.

Omkostningerne til at fodre på dyrene i den forlængede periode blev dækket ind ved hjælp af en del af likviditeten. Det havde ikke kunnet lade sig gøre, hvis pengene ikke havde været der.
- Hvis vi ikke havde haft likviditeten i orden, havde vi nok været tvunget til at tage et valg, vi egentlig ikke havde lyst til. Og det havde ikke været god dyrevelfærd i min bog. Men nu kunne vi heldigvis gøre det på denne måde i stedet, forklarer han.

Alle investeringer regnes igennem

Som led i at understøtte en robust bedrift regnes alle investeringer også grundigt igennem, uanset om det er sig om maskiner til markdriften, et nyt malkeanlæg eller tilkøb af jord. Hvis investeringerne ikke rykker bedriften i den rigtige retning i forhold til bundlinjen, er det ikke noget, der investeres i.
- Vi har ændret vores fokus fra at kigge på de liter mælk, vi producerer, til at kigge på bundlinjen. Hele tiden. I alle beslutninger. Og det har virkelig rykket økonomien i den rigtige retning, slutter Kasper Højer Clausen.

Kasper Højer Clausen driver mælkeproduktionen på Vejgården i tæt samarbejde med sin far og er i gang med at overtage bedriften som led i et glidende generationsskifte.

Vil du vide mere?

Støttet af