Kvæg

Nyt værktøj i DMS optimerer strategien for afgoldning

Er det nødvendigt at bruge patteforsegler? Kan det betale sig at goldbehandle? Et helt nyt analyseværktøj til goldningsmanagement giver svarene nemt og overskueligt.

”Det er simpelthen genialt det her.”

Dyrlæge Michael Farre, SEGES, tøver ikke med at sætte trumf på, når han skal beskrive det nye værktøj – Yversundhed i goldperioden, som netop er blevet tilgængeligt i DMS.

”Indtil nu har det været svært at vurdere, om man har den rigtige goldningsstrategi i besætningen. Med analyseværktøjet Yversundhed i goldperioden kan man sort på hvidt se effekten af forskellige managementstrategier for goldning og dermed tage stilling til, om noget bør ændres,” forklarer han. Som eksempel peger han på, at hvis man vil vurdere effekten af patteforsegling, kan man få en liste over patteforseglede køer og se, om der er nogle dominerende karakteristika – fx for mange er nyinficerede. Hvis det er tilfældet, skal man måske se på, om rutinerne omkring forsegling halter.

Sådan fungerer det

Med Yversundhed i goldperioden er det muligt at vurdere de fire grundlæggende muligheder for goldbehandling:

  • stop malkning
  • stop malkning + patteforsegling
  • stop malkning + antibiotikabehandling
  • stop malkning + patteforsegling + antibiotikabehandling

For hver af behandlingsmetoderne kan man vælge at få vist en liste over de pågældende køer. Og det kan man gøre på paritetsniveau – dvs. for 2. og 3.kalvskøer.

”Hvis jeg fx vælger at se listen over antibiotikabehandlede 2. kalvskøer, kan jeg ved den første ydelseskontrol efter kælvning vurdere, om de er blevet kureret, eller om flere er blevet inficerede. Hvis det ser ud til ikke at have ret god effekt, så er det måske fordi, vi behandler de forkerte – fx de kronisk inficerede,” forklarer Michael Farre.

Analyseværktøjet Yversundhed i goldperioden kan med andre ord bruges til at finde de rigtige dyr til den rigtige managementprocedure – og til at rette ind, hvis strategien ikke fungerer som ventet. Det er desuden muligt på besætningsniveau at indsætte celletalsgrænser – dvs. når køerne ligger i dette interval, skal jeg gøre dette. Fx op til 100.000 giver vi patteforsegler – fra 100.000 - 400.000 både patteforsegler og antibiotika, hvis vi har en mælkeprøve, som er positiv for en bakterie, vi vil behandle mod.

Brugervenligt

Yversundhed i goldperioden kan bruges af både landmand og rådgiver. Man skal ikke indtaste noget – alle data er tilgængelige. Det er baseret på de indberetninger, der ligger i DMS i forvejen – goldbehandlinger, patteforsegler, golddatoer og celletal.

”Det er nemt at benytte Yversundhed i goldperioden, men jeg vil anbefale, at man lægger ud med at diskutere brugen af det med sin rådgiver,” slutter Michael Farre.

Find Yversundhed i goldperioden under fanen Analyseværktøjer i DMS

Se hvordan du bruger værktøjet i filmen DMS – Yversundhed i goldperioden på seges.tv.

 

Viser effekten af det vi gør

Dyrlæge Theun van der Veen, Vestfyns Dyrlæger har anvendt Yversundhed i goldperioden i nogle af sine besætninger.

”Det er super effektivt,” fortæller han.

”Man kan afgrænse periode, laktationsnummer, indstille grænser for celletal osv. Det betyder bl.a., at når man har en goldningsstrategi for besætningen, kan man tydeligt se, om den bliver fulgt, og om den virker. Man kan med andre ord se effekten af de forskellige goldbehandlinger og lave nye tiltag der, hvor man ikke får den ønskede effekt. Hvis fx helbredelsesprocenten er lav, skal vi måske have en anden udsætterstrategi. Og det er nemt at aflæse informationerne, fordi det er sat grafisk op med enkle figurer. Samtidig er der en tabel for hvert ko-nummer, hvor man kan se celletal før og efter afgoldning.”

Hør mere om værktøjet på kvægkongressen 26. februar i session 68: Optimer yversundheden i senlaktation og goldperiode.

Tilmeld dig på www.kvægkongres.dk

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 2

Emneord

Vil du vide mere?

Støttet af