Grise

Sådan forbereder du dig på influenzasæsonen i grisestalden

Hør en forsker og dyrlæge fortælle om, hvordan du holder influenzasmitten ude af din grisebesætning, og hvordan du ved hjælp af vacciner kan mindske symptomerne af influenzasmitte.

Influenza i grisestalde

Hvordan forbereder du dig bedst til influenza-sæsonen til efteråret? Det sætter Pia Ryt-Hansen, forsker fra Københavns Universitet, og Gerben Hoornenborg, dyrlæge ved Porcus, fokus på i 2 podcasts.

”Pia har sammen med os i SEGES Innovation skrevet en ph.d. om influenza og smitteveje. Derfor tog vi fat i hende og en praktiserende dyrlæge i form af Gerben for at få både den store forskningsmæssige indsigt, samt afklare de spørgsmål, der opstår ude i produktionen,” siger Flemming Thorup, chefforsker i SEGES Innovation.

4 grunde til spredning af influenza i grisestalden

Ifølge Pia Ryt-Hansen findes der 4 forskellige typer af spredning af influenza.

”Den allervigtigste, når vi snakker influenza virus hos grise. Det er, når grisene har tryne til tryne kontakt og har kontakt via andre overflader, da virus bliver udskilt i snot og spyt,” siger hun og tilføjer:

”Ud over det, så kan vi mennesker sprede virus mellem kuldene med støvlerne, hvis man f.eks. går mellem farestaldene og ind i stien, og grisene begynder at tygge i de her støvler, så sidder der jo snot og spyt på dine støvler, som kan smitte kuldet.”

Sådan reducerer du spredning af influenza i grisebesætninger

Det er vigtigt at være opmærksom på at spritte af, efter man har håndteret grisene og potentielt fået snot og spyt på hænderne fra grisene. Samtidig skal man huske at udskifte eller rengøre udstyr ved kastration og halekupering af pattegrisene, når man starter på en ny aldersgruppe. Og så er det ifølge Pia Ryt-Hansen også vigtigt at vaske de vogne, man har pattegrisene i. 

Influenza kan også smitte via luft, men man mener stadig, at den direkte kontakt er den primære form for smitte.

”Den sidste mulighed er, at vi mennesker kan være smittet med vores humane sæsoninfluenza. Altså den her vinterinfluenza, vi ser i befolkningen, da man kan risikere at den smitter til grisene. Jeg plejer altid at sige til landmændene, at det er jo meget billigere for ham at vaccinere hans 5-6 medarbejder, end det er at vaccinere hele soholdet, hvis han får influenza ind på den måde,” forklarer Pia Ryt-Hansen.

4 kilder til spredning af influenza

  1. Direkte kontakt mellem de smittede grise
  2. Indirekte kontakt via udstyr, hænder og fodtøj
  3. Smitte via luften
  4. Smitte fra mennesker smittet med human influenza.

Hør mere om influenza

Emneord

Vil du vide mere?

Støttet af