Resumé
Meddelelse 1306: En flad foderkurve fra 28 dage efter løbning og frem til flytning til farestalden, uanset søernes kuldnummer, giver stort set samme tilvækst og ændring af rygspæk, som den nuværende anbefalede kurve til en so i middel huld.
En flad foderkurve, der giver en højere fodermængde pr. dag fra dag 28 til 84 efter løbning, kunne derfor være en velegnet løsning i de fleste drægtighedsstalde, specielt hvis der er stor konkurrence i forbindelse med foderoptagelsen. Her vil en højere daglig foderstyrke kunne bidrage til at sikre de mest rangsvage søer en bedre foderoptagelse og dermed minimere uønskede huldudsving.
Der er gennemført en afprøvning, hvor der i alt indgik 879 søer. Søerne var inddelt i syv forsøgsgrupper, som alle fik samme drægtighedsfoder, men forskellige foderstyrker i perioden 28-84 dage efter løbning (henholdsvis 1,6; 1,8; 2,0; 2,2; 2,4; 2,6 og 2,8 FEso pr. dag). Fra dag 0-28 efter løbning blev alle søer fodret med samme foderstyrke (4,5 FEso pr. dag) og igen fra dag 84-112 efter løbning (3,5 FEso pr. dag). Desuden indgik en ottende gruppe, som fik en flad foderkurve med 2,8 FEso pr. dag fra 28 til 112 dage efter løbning.
Formålet med afprøvningen var at dokumentere, hvilken betydning, foderstyrken i perioden dag 28-84 efter løbning og i perioden dag 84 til flytning til farestalden havde for pattegrisenes gennemsnitlige fødselsvægt. Desuden skulle afprøvningen give viden om, hvordan foderstyrken i ovennævnte perioder påvirkede tilvækst af rygspæk og vægt hos soen.
Vil du vide mere?
Emneord