Der er i efteråret 2023 i et IPM-projekt bevilliget af Miljøstyrelsen undersøgt, om gule fangbakker er velegnede til at fastlægge behovet for bekæmpelse af rapsjordloppens larver. Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem SEGES Innovation, Velas og Spiras.
Rapsjordlopper er et af de mest tabsgivende skadedyr i landbrugsafgrøder. Ved kraftige angreb kan omsåning blive nødvendig. Rapsjordlopperne skader ved, at de voksne biller æder af bladene i fremspiringsfasen, og senere minerer larverne i bladstilke og stængler.
Den vejledende bekæmpelsestærskel rettet mod bladgnav er 5-10 procent bortgnavet bladareal frem til og med 4-løvbladstadiet. Desværre er der ikke nogen god sammenhæng mellem bladgnav og larveangreb. I mange år har der derfor været et registreringsnet, hvor der i samarbejde med planteavlskonsulenterne har været udstationeret gule fangbakker i omkring 60 rapsmarker for at vurdere behovet for bekæmpelse rettet mod larveangreb.
Den vejledende bekæmpelsestærskel har ved de anvendte størrelser af gule fangbakker været en samlet fangst på mindst 25 rapsjordlopper pr. fangbakke indenfor 3 uger i hovedflyvningsperioden. Det har været anbefalet at udsætte 2 gule fangbakker pr. 10 ha.
Undersøgelser fra bl.a. England tyder dog på, at der kan være stor variation i fangster af rapsjordlopper i de gule fangbakker i forskellige områder af samme rapsmark. Registreringsnettet er derfor stoppet i 2023, og variationen i fangster er derfor undersøgt i tre vinterrapsmarker i efteråret 2023.
Resultat af fangster i gule fangbakker
I tabel 1 ses fangsterne i gule fangbakker i uge 36-41 i tre vinterrapsmarker ved Haderslev (Vonsmose, ca. 11 ha), Gjern (ca. 28 ha) og ved Skårup på Sydfyn (ca. 23 ha). I hver mark har der været udsat 24 fangbakker. I to af markerne har der ikke været behandlet med skadedyrsmidler i uge 36-41. Ved Vonsmose optrådte der dog så kraftige bladangreb, at der blev udført to behandlinger med pyrethroid 5. og 12. september for at undgå kraftig udtynding af plantebestanden.
Det fremgår, at der trods to pyrethroidsprøjtninger er fanget flest rapsjordlopper i fangbakkerne ved Vonsmose. I uge 41 er der yderligere bedømt procent bortgnavet bladareal, og mest angreb er registreret i marken ved Gjern.
Det fremgår af tabel 1, at der er stor variation i fangsterne i samme uge og mest i marken ved Vonsmose. Hvis der kun havde været få fangbakker pr. mark, kunne der i alle tre marker både være udløst og ikke udløst bekæmpelse rettet mod larveangreb jævnfør den vejledende bekæmpelsestærskel.