Soloforældre
Soloforældre, som er bopælsforælder og har eneforældremyndigheden over barnet, tildeles ni ekstra ugers barselsdagpenge, så soloforælderen får ret til i alt 46 ugers barselsdagpenge efter barnets fødsel.
For soloforældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere vil det være muligt at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem.
Ved nærtstående familiemedlem forstås i denne sammenhæng:
- forælderens egne forældre
- voksne søskende (over 18 år)
- den afdøde forælders forældre eller voksne søskende (når der er tale om, at den ene forælder er død).
Er en af disse betingelser opfyldt, kan soloforælderen helt eller delvist overdrage den ikke-øremærkede orlov fra den 11. uge efter fødslen til et nærtstående familiemedlem. Da det kun er orlov efter 11. uge efter fødslen, som kan overdrages efter reglerne, vil der være forskel på, hvor mange uger solomor eller solofar kan overdrage.
En solomor vil kunne overdrage op til 36 ugers fravær med barselsdagpenge, dog ikke de ni ugers øremærket orlov, hvis hun er lønmodtager. En solofar vil kunne overdrage op til 44 ugers orlov med barselsdagpenge med undtagelse af de ni ugers øremærket orlov, hvis han er lønmodtager.
Muligheden for at overdrage uger med ret til barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem skal sikre, at en enlig forælder til et barn ikke behøver at være den eneste omsorgsperson, da forælderens orlov med barselsdagpenge vil kunne deles med et nærtstående familiemedlem.
Betingelser for overdragelse af orlov
Det nærtstående familiemedlem skal opfylde de samme krav i barselsloven som en forælder. Det betyder, at det nærtstående familiemedlem skal opfylde beskæftigelseskravet for at få ret til fravær og barselsdagpenge samt overholde de fastsatte varslingsfrister for afholdelse af orlov i forhold til arbejdsgiver. Desuden skal den forælder, der ønsker at overdrage sin ret til fravær med barselsdagpenge, selv opfylde beskæftigelseskravet.
Den overdragede orlov skal som udgangspunkt afholdes inden et år efter barnets fødsel, dog med mulighed for udskydelse eller forlængelse.
Varslingsfrist over for arbejdsgiver
En medarbejder, der ønsker at afholde overdraget fravær som nærtstående familiemedlem, skal varsle sin arbejdsgiver om det senest otte uger, inden orloven ønskes afholdt, og samtidig underrette arbejdsgiveren om længden af orloven.
Overdragelse af orlov til sociale forældre
Sprogligt kan begrebet ”forældre” omfatte både et barns retlige forældre, dets genetiske forældre og dets sociale forældre. Faderskab, moderskab og medmoderskab i retlig forstand er udtryk for en retlig relation til barnet. En social forælder er derimod en person, som har en forældrelignende relation til et barn, uden retligt at være forælder til barnet, f.eks. en partner til et barns forælder.
For forældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere vil det være muligt at overdrage en del af orloven til en social forælder.
I loven lægges der vægt på, at den personkreds, der omfattes af begrebet sociale forældre, er dem, som er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet. Formålet med orlov efter barselsloven er, at barnet og alle dets forældre får mulighed for at skabe en tidlig og reel tilknytning til barnet.
Reglerne er primært målrettet lgbt+ familier, som kan defineres som familier med børn, hvor forældrene danner par med en af samme køn, og hvor der kan være flere, der har eller er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet. Dog er reglerne ikke begrænset til lgbt+ familier, og så længe en person falder ind under definitionen af en social forælder, kan forælderen overdrage orlov til vedkommende i henhold til reglerne.
Afgrænsning af personkredsen er samtidig foretaget af hensyn til arbejdsgiveren, da arbejdsgivere med rette kan forvente, at rettigheder efter barselsloven udnyttes af personer, der er forældre til et barn, eller som har en forældrelignende relation til et barn.
Følgende personer anses som en social forælder:
- En forælders ægtefælle eller samlever
- En kendt donor
- En kendt donors ægtefælle eller samlever.
Udover en af de tre nævnte relationer skal vedkommende have en forældrelignende relation til banet, og må ikke være barnets forælder. En forælder skal forstås som en mor, far, medmor eller adoptant.
Overdragelse af orlov
Med reglerne kan forældre overdrage deres ikke-øremærkede orlov med barselsdagpenge til sociale forældre på samme måde, som de vil kunne overdrage forældrene imellem.
Sociale forældre vil blive omfattet af samme krav som forældre, der har fået overdraget orlov fra den anden forælder. Det vil derfor være en forudsætning, at en social forælder opfylder beskæftigelseskravet, for at kunne afholde den overdragede orlov med barselsdagpenge samt overholde de fastsatte varslingsfrister for afholdelse af orlov i forhold til arbejdsgiver.
Reglerne betyder først og fremmest, at sociale forældre i lgbt+ familier vil blive ligestillet med retlige forældre, for så vidt angår muligheden for at få overdraget orlov fra en forælder. Det bemærkes, at sociale forældre alene vil få ret til orlov, hvis en retlig forælder ønsker at overdrage hele eller dele af sin overdragelige orlov.
Varslingsfrist over for arbejdsgiver
Både den forælder, der ønsker at overdrage en del af eller hele sin ikke-øremærkede orlov, og den sociale forælder, som orloven bliver overdraget til, skal underrette arbejdsgiver om det. Fristerne for at underrette er de samme for forælderen og den sociale forælder.
Surrogatforældre
Fra 1. januar 2025 har forældre, der modtager børn via surrogataftaler, ret til fravær og barselsdagpenge efter barselsloven fra barnets fødsel. En surrogatmor har en selvstændig ret til fravær og barselsdagpenge i forbindelse med fødslen, samt en stedbarnsadoptant har ret til fravær og barselsdagpenge.
Med de nye regler er det muligt for begge tiltænkte forældre at blive anerkendt som retlige forældre og dermed få selvstændig ret til fravær efter barselsloven. Tidligere var det kun den ene forælder, der havde denne mulighed.
Hver surrogatforælder har ret til 24 ugers fravær med barselsdagpenge efter fødselstidspunktet. Forældrene har ret til seks ugers fravær med barselsdagpenge inden for de første 10 uger efter fødslen og herefter 18 ugers fravær med barselsdagpenge. 11 af ugerne med barselsdagpenge er øremærkede, hvis forælderen er lønmodtager, mens de resterende 13 uger kan overdrages til den anden forælder.
Surrogatmødre, der er socialt sikret i Danmark, har med de nye regler ret til fravær med barselsdagpenge i fire uger før fødslen samt 10 uger efter fødselstidspunktet. Det er ikke, som tidligere, en betingelse, at moderen er sammen med barnet efter fødslen.
De nye regler giver stedforældre, der adopterer deres partners børn, ret til op til 32 ugers fravær, hvor ni af dem er med barselsdagpenge, hvis barnet er adopteret inden for et år efter fødslen. Hvis barnet bliver stedbarnsadopteret inden for de første 10 uger efter fødslen, får adoptanten ret til yderligere to ugers fravær med barselsdagpenge.
Indlagte nyfødte børn og dagpenge under sygeorlov
Folketinget har vedtaget et lovforslag om ændring af barselsloven, som giver forældre med indlagte nyfødte børn bedre barselsvilkår samt en udvidet ret til dagpenge under sygeorlov. De nye regler om udvidet ret til dagpenge under sorgorlov træder i kraft 1. juli 2025, mens reglerne om forældres ret til forlænget barsel først træder i kraft 1. januar 2026.
De nye regler giver hver forælder til nyfødte børn, der hospitalsindlægges, mulighed for at forlænge deres ret til barselsfravær og barselsdagpenge med op til 12 måneder. Hidtil har forældrene alene haft mulighed for at forlænge orloven med op til tre måneder tilsammen.
Derudover medvirker lovændringen til, at ”tidligt hjemmeophold” sidestilles med hospitalsindlæggelse. De gældende regler giver ikke mulighed for at forlænge orloven, hvis barnet er udskrevet til behandling i hjemmet. Det er dog fortsat en betingelse, at indlæggelsen eller det tidlige hjemmeophold skal finde sted i de første 46 uger efter fødslen. Ved gentagne hospitalsindlæggelser, er det tilstrækkeligt, at indlæggelserne er påbegyndt inden for 46 ugers perioden.
Ved opgørelse af beskæftigelseskravet for ret til barselsdagpenge under sorgorlov kan der med de nye regler ses bort fra alle perioder, hvor der er ydet godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste på grund af hjemmepasning af et sygt barn. Herved sidestilles forældre, der har modtaget tabt arbejdsfortjeneste for pasning af deres barn i hjemmet i mere end to år, med forældre, der har modtaget tabt arbejdsfortjeneste i mindre end to år, når det vedrører retten til at få barselsdagpenge under sorgorlov. Dette gælder både for lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende.
Kilde: Lovforslag nr. L 104, Folketinget 2021-22, Forslag til Lov om ændring af barselsloven (Indførelse af øremærket orlov, ligedeling af retten til barselsdagpenge og ret til overdragelse af barselsdagpenge til sociale forældre og nærtstående familiemedlemmer m.v.) (ft.dk)
L 65 - 2024-25 (som vedtaget): Forslag til lov om ændring af børneloven, adoptionsloven, forældreansvarsloven og forskellige andre love. (Familiedannelse ved surrogataftaler, medfar som retlig forælder, forenkling af familiedannelse ved voksenadoption m.v.). / Folketinget
L 207 - 2024-25 (fremsættelsestalen): Forslag til lov om ændring af barselsloven. (Bedre barselsvilkår til forældre med indlagte nyfødte børn og udvidet ret til dagpenge under sorgorlov). / Folketinget