Køer der spiser

Kvæg

Brug for mere end Bovaer: Nyt produkt afprøves i praksis

Danske malkekvægsbesætninger skal de næste måneder fodres med det metan-reducerende stof SilvAir. Målet er at finde frem til, hvordan produktet bedst kan anvendes i praksis i danske besætninger.

SilvAir kan vise sig at være guld værd for klimaet og dansk kvægproduktion. Men branchen ved endnu for lidt om, hvordan produktet kan bruges i praksis i Danmark – og hvor stor metanreduktionen vil være i danske besætninger. Derfor afprøves produktet de næste måneder.

Afprøvninger tidligere på året har vist, at det metanreducerende produkt Bovaer kan bruges af danske kvægproducenter uden at give problemer for hverken køer, mælk eller landmænd. Der er dog bred enighed om, at det vil være gavnligt for dansk kvægproduktion at have flere stoffer at kunne vælge imellem, når metanudledningen fra vommen skal nedbringes. Både i forhold til pris og effekt.   

”Det bliver spændende, hvordan SilvAir er at arbejde med - og hvilken metanreduktion produktet kan levere under danske praksisforhold. Vi ser meget frem til at kunne give landmænd, rådgivere og andre interessenter afgørende viden i forhold til en grøn omstilling af dansk kvægproduktion,” siger Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent i SEGES Innovation, og fortsætter:

”Landmanden har måske også hørt om rødalger og Stof X som metan-reducerende stoffer, men disse er ikke klar til forsøg i kommercielle besætninger endnu. SilvAir er klar til brug, og derfor afprøver vi netop det i praksis nu.” 

Afprøvningerne foretages i samarbejde mellem SEGES Innovation, Aarhus Universitet, Arla og Danish Crown. 

Afprøvninger i besætninger skal give vigtige svar

SilvAir afprøves i to eller flere besætninger, hvor der fra december 2023 først vil være tre ugers kontrolperiode. Så fodres køerne med SilvAir i seks uger, og til sidst gennemføres igen en kontrolperiode på tre uger. Der planlægges samtidig udtagning af mælke- og kødprøver for at studere eventuelle påvirkninger af kvaliteten.

”Hver ko skal fodres med cirka 300 gram SilvAir per dag, og den øvrige fodersammensætning skal justeres, så den passer i forhold til kvælstof og protein. Det gør brugen af SilvAir lidt mere omstændig i forhold til Bovaer, og vi ser meget frem til at finde ud af, hvordan det fungerer i praksis,” siger Nicolaj Ingemann Nielsen.

Gennem hele afprøvningen måles metanudledningen fra køerne minutiøst, ligesom foderoptag og mælkekvalitet bliver nøje overvåget. Samtidig belyses det økonomiske aspekt for at finde frem til, hvad et tons reduceret Co2-udledning koster ved brug af SilvAir.

Resultaterne fra afprøvningen forventes klar til offentliggørelse i foråret 2024.

Sådan virker SilvAir

SilvAir indeholder stoffet nitrat, der virker ved at "stjæle" brinten fra de metanproducerende mikroorganismer, og dermed mindskes metanemissionen fra koen. 
Forskning viser en metanreduktion på mellem 10 og 20 procent.
Kvæg der spiser

Disse jerseykøer på Fyn er blandt dem, der i løbet af vinteren skal fodres med SilvAir.

Vil du vide mere?

Støttet af