Kvæg, Økonomi og ledelse

Optimering af slagtekalvens mælkefodringsperiode

Mælkefodringsperioden er essentiel for en sund og stærk kalv. SEGES har samlet en lang række anbefalinger til den optimale mælkefodringsperiode af slagtekalven. Print dem også som faktaark.

Fordele ved mælkefodring af kalve

Mælkefodringsperioden er den periode i kalvens liv, hvor fodereffektiviteten er højest. Derfor gælder det om at sikre kalven tilstrækkeligt med energi til både at kunne dække forbruget til vedligehold og en høj tilvækst. 

Den samlede fodring i mælkefodringsperioden og under fravænning skal gennemføres, så man opnår en problemfri overgang fra mælk til fast foder. God trivsel uden diarré og andre sundhedsmæssige udfordringer i mælkefodringsperioden vil give det bedste produktionsresultat på langt sigt. 

Mælkefodringsperioden er essentiel for slagtekalven 

Mælk er kalvens vigtigste næringskilde i de første levemåneder. Mælk skal sikre kalvens energiforsyning og levere essentielle næringsstoffer, vitaminer og mineraler til at understøtte kalvens immunsystem, bevægelse, varmeproduktion og desuden sikre en positiv tilvækst. 

Slagtekalveproducentens udfordring ligger bl.a. i at sikre en skånsom fodringsmæssig overgang, når kalve flyttes fra malkekvægsproducent til slagtekalveproducent. Her kan der typisk være skift fra sødmælk til mælkeerstatning, ligesom mælkemængden kan ændres. Selvom mælkepulver og småkalvefoder er dyrt, skal der ikke gås på kompromis i forhold til kvalitet. Det er specielt vigtigt, at kalven æder ca. ¾ kg af det faste foder (kalvestarter) forud for igangsætning af fravænning.

Optimering af fodringen i mælkefodringsperioden er essentiel i forhold til styrkelse af kalvens modstandskraft, forebyggelse af sygdomsproblemer, sikring af en tilvækst på ca. 750 g pr. dag og på langt sigt opnåelse af en økonomisk rentabel produktion af slagtekalve.

Mand fodrer kalve med mælk i stald

Vil du vide mere?