Jordens kulstoflager et vigtigt emne på klimadagsordenen, fordi det kan hjælpe med til at reducere det atmosfæriske CO2-niveau og dermed bremse den globale opvarmning.
Kulstof bevæger sig i evige kredsløb
Grundstoffet kulstof er centralt for alt liv på jorden, fordi det er byggesten i alle organiske molekyler. Verdens kulstofatomer er på konstant rejse i kortere eller længere kredsløb mellem atmosfæren, planter, dyr eller mennesker, og jorden. Når planterne vokser på marken, optager de kulstof i form af CO2 fra atmosfæren via fotosyntesen.
Noget af kulstoffet frigives hurtigt til atmosfæren som CO2 gennem plantens respiration. Resten indgår i plantens vækst, og når planten høstes og bruges som mad eller foder, frigives dette kulstof som CO2 gennem respiration fra dyr og mennesker, og vender tilbage til atmosfæren indenfor et års tid. Den del af kulstoffet, der ikke høstes, vil indgå i jordens kulstofkredsløb, som er vist i figur 1:
- Jorden modtager kulstof fra de planterester, som f.eks. rødder og stub og evt. halm – der er derudover også en tilførsel fra kulstof i husdyrgødning.
- I jorden vil de frisktilførte planterester indgå i en pulje af friskt organisk materiale, der er relativt lettilgængeligt for jordens organismer, og derfor har en høj omsætningshastighed.
- Når kulstoffet i puljen bliver omsat, frigives det meste som CO2 og ender sit kredsløb tilbage i atmosfæren. Puljen for friskt organisk materiale har en halveringstid på ca. et år.
- Dog er der en mindre del af kulstoffet, der vil overgå til en ny pulje af mere stabile kulstofforbindelser, også kaldet humus.
Humuspuljen er sværttilgængelig for jordens organismer og nedbrydningen heraf sker derfor meget langsomt. Kulstofforbindelserne i humus-puljen har halveringstider fra få år og op til 1.000 år, så det tager lang tid for kulstoffet at vende tilbage til atmosfæren herfra.
Derfor er jordens humuspulje interessant i det langsigtede perspektiv for jordsundheden og klimaet. Humuspuljen indeholder langt mere kulstof end puljen for friskt organisk materiale – faktisk udgør humus 80-90 % af jordens organiske materiale. Men på grund af forskellene i omsætningshastighed, kommer 75-80 % af jordens kulstoftab som CO2 fra omsætningen af friskt organisk materiale, mens kun 20-25 % kommer fra humuspuljen.