Mættet fedt indeholder typisk 80-85 % c16-fedtsyrer og c16-fedtsyrer absorberes relativt nemt af mælkekirtlerne fra blodbanen. Dette kan være den fysiologiske forklaring på at mættet fedt især påvirker koens fedtindhold i mælken. Derimod er der en del umættet fedt i Ca-forsæbet fedt (c18:1 til c18:3), som ikke absorberes direkte i mælkekirtlen, men omsættes i lever og fedtvæv og dermed bidrager til koens generelle energistofskifte. Dette kan forklare at Ca-forsæbet fedt især bidrager med en øget mælkemængde.
Responser fundet i nærværende undersøgelse svarer rimeligvis til de effekter der blev fundet i ældre dansk arbejde fra 90erne (Danske Fodernormer, 1999), og som er som var baseret på forsøg med især animalsk fedt fra 1960’erne til 1980’erne.
Økonomi
Calciumforsæbet fedt er typisk 20-25 pct. billigere end mættet fedt, men man skal være opmærksom på, at calciumforsæbet fedt pr kg produkt kun indeholder 80-90 pct. fedtsyrer sammenlignet med mættet fedt. Når man regner på økonomien i brugen af beskyttet fedt, så kan det oftest ikke betale sig, men lige netop i disse måneder, hvor mejeriet afregner fedt godt, er det aktuelt at regne på brugen af beskyttet fedt.
Konklusion
Beskyttet fedt i form af mættet og calciumforsæbet fedt øger begge fedtydelsen signifikant med hhv. 46 og 50 g pr 10 g ekstra fedtsyrer. Virkningsmekanismen er forskellig, idet calciumforsæbet fedt øger mælkemængden, mens mættet fedt øger mælkens fedtindhold. Calciumforsæbet fedt medfører en markant reduceret foderoptagelse. Med den høje fedtafregning fra mejeriet p.t., er det aktuelt at regne på økonomien i brugen af beskyttet fedt.
Litteratur
Børsting et al., 2003. Fedtforsyningens betydning for mælkeproduktionen. DJF-rapport nr. 54. 133-152.
Chilliard, Y. 1993. Dietary fat and adipose tissue metabolism in ruminants, pigs and rodents: A review. J. Dairy Sci. 76:3897-3931.
Piantoni et al., 2013. Palmitic acid increased yields of milk and milk fat and nutrient digestibility across production level of lactating cows. 96:7143-7154.
Weisbjerg et al., 1992.Digestibility of fatty acids in the gastrointestinal tract of dairy cows fed with tallow or saturated fats rich in stearic acid or palmitic acid. Acta. 42:115-120.