Resumé
Meddelelse 1321: En simpel 2-fasefodringsstrategi med lavprotein i startblandingen og efterfølgende tildeling af et protein- og aminosyreniveau over norm kan være et fleksibelt og økonomisk alternativ til den traditionelle 3-fasefodring i klimastalden.
To forskellige 2-fasefodringsstrategier blev sammenlignet med en traditionel 3-fasefodringsstrategi (kontrolgruppe, gruppe 1) til nyfravænnede smågrise. Grisene i gruppe 2 indgik i en 2-fasefodringsstrategi og startede på kontrolgruppens fase 2-blanding baseret på sojaskrå de første 28 dage, hvorefter de fik samme fase 3-blanding som kontrolgruppen fra dag 28-45. Grisene i gruppe 3 indgik også i en 2-fasefodringsstrategi, med en lavproteinblanding i de første 21 dage for herefter at få en foderblanding med et protein- og aminosyreniveau over normniveau fra dag 21 til 45.
Den traditionelle 3-fasefodringsstrategi gav den højeste daglig tilvækst og foderoptagelse i de første 28 dage efter fravænning, hvilket kan forklares ved tildelingen af 10 % AX3 Digest i de første 14 dage efter fravænning i forhold til gruppe 2 og et højere protein- og aminosyreniveau i forhold til gruppe 3.
Gruppe 3, der fik en 2-fasefodringsstrategi med mulighed for kompensatorisk vækst, opnåede den bedste foderudnyttelse set over hele forsøgsperioden. Det understøtter hypotesen om kompensatorisk vækst, hvor grisene bedre kan udnytte protein og aminosyrer efter en periode med underforsyning.
Gruppe 2 havde den ringeste foderudnyttelse, sandsynligvis som følge af overforsyning med protein, som grisene ikke kunne udnytte effektivt, og valg af proteinkilde, da særligt brugen af AX3 Digest, ser ud til at have haft positiv effekt på protein- og lysinudnyttelsen i gruppe 1.
Gruppe 1 havde en signifikant bedre produktionsværdi sammenlignet med gruppe 2 i de første 28 dage, som begrundes med den signifikant bedre foderudnyttelse, gruppe 1 havde i starten af forsøgsperioden. Der var også en tendens til, at gruppe 1 havde en bedre produktionsværdi end gruppe 3 i de første 28 dage (p=0,079). Hen over hele forsøgsperioden var der ingen signifikante forskelle i produktionsværdi mellem de tre forsøgsgrupper.
Vil du vide mere?
Emneord